Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 26 november 2019

Elpriserna väntas stiga framöver

Elbolaget Bixia spår att elpriserna kommer att öka något från och med 2021, eftersom tillgången inte matchar den ökande efterfrågan.

 Dyrare el framöver, enligt Bixia.
Dyrare el framöver, enligt Bixia. FOTO: Adam Ihse/TT

Ändå kommer vi att ha lite mer el än vad vi gör av med ända fram till 2026.

”Det beror främst på att vi får in mycket mer förnybart i form av vindkraft i systemet och på ny finsk kärnkraft”, skriver Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Enligt långtidsprognosen kommer vi att göra av med mer och mer el fram till 2030. Bland annat beror detta på att fler datacenter byggs, fler elbilar, ökat elbehov inom industrin och en växande befolkning.

Nordisk el ökar

Exporten av el från Norden kommer dock att öka fram till 2026. Då kommer Nordlink, ledningen mellan Norge och Tyskland, och North Sea Link, ledningen mellan Norge och Storbritannien, att vara färdigbyggda, vilket driver på elexporten.

”Den ökade elanvändningen tillsammans med ledningsutbyggnad bidrar till de stigande elpriserna. Men utan den kraftiga tillväxten av förnybart skulle priset på el bli mycket högre”, skriver Matina Rosenberg.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen