Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 26 juni 2017

Enklare hyra ut hus för lantbrukare

Nu blir det enklare för LRF-medlemmar att hyra ut sina extra bostadshus till nyanlända.

 Anders Källström, vd för LRF.
Anders Källström, vd för LRF. FOTO: Ann Lindén

LRF och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tagit fram en gemensam avtalsmall för uthyrning av småhus och hyreslägenheter.

Det gör det möjligt för fler nyanlända att finna ett boende på landsbygden och bidrar till att lösa bostadssituationen och skapa förutsättningar för en framgångsrik integration, menar LRF.

– Det är mycket glädjande att vi fått fram en gemensam avtalsmall som våra företagare i det gröna näringslivet kan använda sig av. Hus och lägenheter på lantbruksfastigheter är en resurs, säger Anders Källström, VD på LRF.

Kommuner har nyckelroll

LRF har mer än 140 000 medlemmar på gårdar över hela landet. Många av dessa företagare har bostäder till uthyrning.

LRF har sedan hösten 2015 bedrivit ett aktivt arbete för att stödja flyktingar och nyanlända till en ny tillvaro i Sverige.

Kommunerna spelar en nyckelroll för att lösa boendefrågan för alla nyanlända i Sverige. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med alla Sveriges 290 kommuner som medlemmar, vill medverka till att underlätta kommunernas arbete med att ta emot nyanlända.

– Kommuner behöver hitta många olika typer av boendelösningar för nyanlända som anvisas enligt bosättningslagen. Att använda möjligheten till bostäder hos LRFs medlemmar kan bidra till både fler boendemöjligheter och bättre integration, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen Utbildning och Arbetsmarknad på SKL.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen