Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 oktober 2017

Ett sjunkande mjölkpris gav eko på Åkersta

Det tar 18 månader att ställa om en konventionell mjölkgård till ekologiskt och Kravmärkt. Under 2017 och 2018 ställer 80 av Arlas gårdar om. Enbart under 2017 är det 62 gårdar.

 Lösdriftsstallet byggdes 2010. Tvååriga Ester hjälper mamma att sopa foderbordet.
Lösdriftsstallet byggdes 2010. Tvååriga Ester hjälper mamma att sopa foderbordet.

En av dessa är Anna Källs gård i Ervalla nordväst om Örebro.

– Vi blev klara med omställningen i augusti, så det är ganska nytt för oss, säger Anna Käll när Land Lantbruk besöker henne en mulen höstdag.

Det är Anna Källs föräldragård som hon och maken Marcus tog över 2008. De byggde nytt lösdriftsstall 2010. Dessutom driver Marcus entreprenadfirma med grävmaskiner och grusbil.

– Det är bra att vi har entreprenaddelen också. Det blir två ben att stå på vilket var nödvändigt förra året då mjölkpriset var så lågt, säger Anna Käll.

 "Dokumentationen är jobbig annars har omställningen varit relativt smärtfri", säger Anna Käll på Åkersta Gård.
"Dokumentationen är jobbig annars har omställningen varit relativt smärtfri", säger Anna Käll på Åkersta Gård.

Det låga mjölkpriset var ett skäl till att de började fundera på att ställa om till ekologisk mjölkproduktion.

– Omställningen är inte ideologisk betingad utan beror på att det ger bättre betalt med ekologisk mjölk, säger Anna Käll.

FAKTA: Åkersta Gård

Familj: Anna Käll som driver gården med sin man Marcus. Familjen består även av fyra barn.

Verksamhet: Gården har 70 kor, 1 robot och brukar 170 hektar åker (varav de äger 100 hektar). De äger även 50 hektar skog.

Anna sköter främst mjölkkorna medan Marcus har en entreprenadfirma med fyra anställda, fyra grävmaskiner och en grusbil.

Omsättning: Totalt 6-10 miljoner kronor per år för lantbruket och entreprenadfirman. Enbart mjölkproduktionen omsätter 2,5-3 miljoner kronor.

Vad är skillnaden mellan konventionell och ekologisk mjölkproduktion som producent?

– Det är krångligare med eko. Det är mer papper och regler, säger Anna Käll.

Hon betonar att hon anser att det är bra att eko är extra miljövänligt ”men det var inte det som styrde omställningen utan att eko är bättre rent ekonomiskt”.

 Tvååriga Ester hjälper mamma när det är dags att mata kalvarna.
Tvååriga Ester hjälper mamma när det är dags att mata kalvarna. FOTO: Per Groth

Först var det marken som ställdes om till Kravmärkt odling och sedan sattes korna i karens. Den mjölk som producerades under tiden såldes som konventionell mjölk.

– Nu är korna ur karensen, omställningen är klar. Det har tagit ett och ett halvt år, säger Anna Käll.

Tre råd vid omställning

Räkna på det ordentligt. ”Hushållningssällskapet hjälpte oss och då såg vi att det var rätt sak att göra”.

Alla i företaget måste vara med på tåget.

Ta hjälp av folk som vet hur omläggning går till.

Hon tycker inte att det är så stor skillnad arbetsmässigt mellan ekologisk och konventionell produktion.

– Det är mer dokumentation nu men i skötseln av korna är det inte så stor skillnad. Då är skillnaden större för vallodlingen.

Det är inte så många som har ekoproduktion i grannskapet.

– Många är skeptiska men det är kanske en generationsfråga. I dag finns också bättre metoder för ogräsbekämpning och gödsel, säger Anna Käll.

FOTO: Per Groth

Hon menar att skillnaden mellan eko och konventionellt är större inom växtodlingen.

Övergången till ekologiskt har inneburit lägre produktion per ko.

– Tidigare låg vi på 10 500 kilo mjölk per år. Nu är produktionen nere på 9 500 kilo men jag tror att den repar sig.

FAKTA: Ekologisk mjölkproduktion i Sverige

2006 var drygt 5 procent av den invägda mjölken ekologisk.

2016 var 13 procent av den totala invägningen ekologisk.

I juli 2017 hade nästan 15 procent av de svenska mjölkföretagen ekologisk mjölkproduktion.

Den stora ökningen skedde främst mellan 2006 till 2012. Därefter har produktionen endast ökat marginellt, enligt Jordbruksverkets statistik.

Antalet Kravgodkända mjölkkor ökade endast blygsamt under 2016 men antalet kor i karens för Kravcertifiering mer än fördubblades jämfört med 2015.

Marknadsledaren Arla förväntas öka invägningen av Kravmärkt mjölk med 70 miljoner kilo under 2017 och 2018. Det motsvarar närmare 20 procent av hela den ekologiska mjölkinvägningen, enligt Kravs marknadsrapport för 2017.

Arla betalar 3,70 kronor för ett kilo konventionell mjölk och 4,70 kronor för den ekologiska.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen