Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 april 2018

EU och Mexiko sluter handelsavtal

Europa och Mexiko har landat ett stort frihandelsavtal som bland annat innefattar jordbruksprodukter.

 Cecilia Malmström
Cecilia Malmström FOTO: JOHANNA NORIN

Avtalet träffas samtidigt som USA och president Donald Trump hotar såväl Europa, som Mexiko och Kina med handelshinder. Avtalet mellan EU och Mexiko innebär sänkningar av handelsrestriktioner och tullar, och väntas öka EU:s export av spannmål, kött, choklad och pasta, skriver Agri Business.

Möter många utmaningar

Nyheten släpptes redan den 21 april, men detaljerna presenterades i måndags. I ett uttalande betonar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström att avtalet har förhandlats fram på mindre än två år och att det möter många av de ekonomiska och politiska utmaningarna för vårt århundrade.

– EU:s handelsavtal med Mexiko sänder en kraftfull signal till resten av världen, säger Cecilia Malmström, till New Europe.

Tullfria produkter

Det sänder också ett tydligt meddelande till andra partner att det är möjligt att modernisera handelsrelationerma med en tilltro till öppenhet, samt fri och rättvis handel, säger hon, i en känga till Donald Trumps protektionistiska politik.

Avtalet innebär att 98 procent av produkterna som handlas mellan EU och Mexiko blir tullfria. Resten, däribland kött och spannmål, kommer att få sänkta tullar över tid.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen