Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 3 februari 2019

Experten: Gå till din bank och be om råd

– För allt i världen: Gå till banken och be om hjälp.

Det säger Willy Devgun, ekonom hos Sörmlands Sparbank i Katrineholm, om giftermål och pengar.

 Willy Devgun, ekonom Sörmlands Sparbank i Katrineholm.
Willy Devgun, ekonom Sörmlands Sparbank i Katrineholm. FOTO: Katarina Larsson

Tänk långsiktigt! Kanske inte det enklaste att ta till sig när man är ung och nykär. Men ändå. Vad händer i en skilsmässa? Eller om du blir sjuk och inte kan jobba? Vad händer vid en konkurs? Eller ett dödsfall? Hur blir pensionen om vi jobbar som vi gör nu?

Kärlek kan ta slut

Det är ingen hemlighet att en rosig förälskelse kan få det tufft under snoriga vaknätter, blöjbyten och dagislämningar. Ofta ersätts den ömma romantiken av en djupare kärlek. Men ibland inte.

– Om du skiljer dig har din make eller maka rätt till halva ditt företag. Kanske borde du ha ett äktenskapsförord. Och omvänt: Du kanske vill att din sambo ska ha ekonomisk trygghet även om ni gör slut, säger Willy Devgun, ekonom Sörmlands Sparbank i Katrineholm.

En kan äga allt

Just när man är nykär är det allra lättast att komma överens, tycker Willy Devgun. Skriv avtal då.

En del par delar på ekonomin genom att ena partnern, oftast makan, tar många löpande utgifter, som mat och barnkläder, och den andra, oftast maken, tar de stora utgifterna för köp av bil eller amorteringar. Det är ett misstag som kan sluta i att maken ensam äger all större egendom.

”Man ska spara”

Det är vanligt att mannen tar hand om jordbruket och tar ut en ofta låg lön. Om kvinnan jobbar heltid utanför jordbruket kan det bli hon som får högre pension till slut. Kanske borde hon då pensionsspara åt honom.

Och så behöver man en buffert.

– Det är omöjligt att säga hur mycket man ska spara. Det beror på hur mycket man kan och vill spara. Men att man ska spara, det är helt klart, säger Willy Devgun.

Får inget vid skilsmässa

Det värsta som kan hända är om lantbrukaren, oftast en man, fått gården via ett gåvobrev som enskild egendom, men både man och fru tar lån för gården. Om han då träffar en ny partner får hans maka ingenting vid en skilsmässa, trots allt oavlönat arbete hon ofta lagt ner på gården – men hon står ändå kvar med lånen.

– Hemskt, men det har jag tyvärr sett, säger Willy Devgun.

Läs mer: Skänk lite kärlek till ekonomin också”Ingen ville att den andra skulle känna sig blåst”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen