Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 30 oktober 2018

Experten: "Prata med banken – i tid"

Se till att aktivt gå igenom företagets ekonomi och agera i tid, är experten Ulf Möllers främsta råd till lantbrukare som ser orosmolnen hopa sig och befarar att konkurs kan stå för dörren.

 Ulf Möller, ansvarig för jord- och skogsbruk vid Swedbank och Sparbankerna.
Ulf Möller, ansvarig för jord- och skogsbruk vid Swedbank och Sparbankerna. FOTO: Mikael Ljungström

Ulf Möller är segmentsansvarig för skog och lantbruk vid Swedbank och Sparbankerna. Hans bedömning är att sommarens värme och torka inte kommer att resultera någon stor ökning av antalet konkurser bland de svenska lantbruksföretagen. Däremot, tror han, är det sannolikt många bönder som av olika anledningar ännu inte har skaffat sig en ordentlig bild av konsekvenserna i den egna verksamheten.

Ring banken

– Det är viktigt att man sätter sig in i företagets ekonomi. Ta reda på flödet av pengar in och pengar ut. Ring sedan banken och försök att få hjälp om det finns en likviditetsbrist. Det är en bra utgångspunkt. Mycket är vunnet om man kan prata med varandra, säger Ulf Möller.

I anslutning till Lantbruksbarometern som presenterades nyligen gav uppdragsgivarna LRF Konsult samt Swedbank och Sparbankerna några tips till Sveriges lantbrukare. Lägg investeringar som inte är nödvändiga på is, lär känna ditt företags förutsättningar och ta hjälp för att planera ekonomin framåt, är några av dem.

Ha koll på kostnaderna

– Se också över kostnaderna i form av en diskussion om arrendet, jordägarna vill inte heller ha en arrendator som inte klarar sig. Maskininvesteringar är en annan punkt vad gäller kostnader. De lånen är inte tunga på räntan, utan på amorteringen som kanske är 35 000 kronor i månaden och slår direkt mot likviditeten, säger Ulf Möller.

Även om sommarens väder var extremt på flera sätt kommer vädret alltjämt att vara en faktor med stor påverkan på lantbruksföretagen, framhåller han. Nästa gång kan problemet vara regn i stället för torka.

– Det här måste lantbruket ta höjd för genom att bygga upp muskler, alltså att sätta av pengar att ha i beredskap vid en kris. Det kan vara lättare sagt än gjort, men är viktigt likafullt, säger Ulf Möller.

LÄS MER: Mjölkgård tvingas lägga ner efter torkan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen