Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 november 2017

”Får väl hoppas att Arla kan hålla priset uppe”

För andra gången på sex år ramlar bröderna Martin och Erik Bengtsson i Dalarna in i Arla efter att deras gamla mejeriförening fått ekonomiska problem.

– Det kan nog bli bra, Arla betalar bättre just nu, säger Martin Bengtsson.

Första gången var det Milko som havererade och gick upp i Arla. Nu är det alltså Gefleortens Mejeriförening som efter att ha fått ekonomiska problem går samman med Arla.

”Med Milko var det annorlunda”

Då, 2011 när Milko försvann, var besvikelsen stor i Sundborn utanför Falun där bröderna Bengtsson driver ekologisk mjölkproduktion med runt 120 mjölkande kor. Nu känns det inte lika illa, säger Martin Bengtsson.

– Med Milko var det annorlunda, där var det inte bra skött. Här känns det på ett annat sätt och en liten förening som Gefleortens påverkas ju så mycket om de tappar en affär. Eller om de tappar mjölk.

När Milko fusionerade med Arla var bröderna Bengtssons gård en av många Milkogårdar som togs in i Arla. Efter några år började de med splitleveranser – var kvar i Arla men levererade också till Gefleortens – för att efter ett halvår byta mejeriförening helt.

”Snart slut”

– Vi var sist in i Gefleortens och nu är det snart slut. Det har varit en bra förening, det har känts familjärt och trevligt och man har haft direktkontakt med alla. Så blir det ju inte i Arla, men det blir nog bra ändå, säger Martin Bengtsson.

Nu snart blir de alltså Arlamedlemmar för andra gången. Och en sak som är bättre i Arla just nu är mjölkpriset. Efter att ha drabbats av ekonomiska problem har Gefleortens avräkningspris halkat efter medan Arla surfar på världsmarknadens vågor.

– Just nu tror jag vi får 50-60 öre sämre än i Arla, sämre är det i varje fall. Men för ett år sedan fick vi nog en krona bättre. Så det har ju varit lite upp och ner. Nu får man väl hoppas att Arla kan hålla priset uppe ett tag.

Hur tänker ni om framtiden?

– Bygga ut för fler kor ska vi inte göra, så det rullar nog på som vanligt. Och det här med fusionen vet vi ju inte alla detaljer kring, men det känns stabilt och bra. Och Arla lär väl klara sig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen