Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 augusti 2018

”Fler borde pröva på att odla egna kräftor”

Bo Andersson är en av få svenska odlare av flodkräftor. ”Vi har ingen tradition av att odla i Sverige. Men vi som odlar säljer kräftor att sätta ut. Det finns en efterfrågan.”

 Vi har inte längre något särskilt datum för kräftpremiären, men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti.
Vi har inte längre något särskilt datum för kräftpremiären, men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti. FOTO: IBL Bildbyrå

Bo Andersson driver företaget Hebykräftan och odlar flodkräftor sedan 15 år.

– Det ingår som en del av min verksamhet. På landsbygden måste vi ha olika försörjningskällor, säger Bo Andersson som även har entreprenad- och anläggningsverksamhet.

Han betonar att det främst är tack vare privata initiativ som flodkräftan överlever.

– Jag är förundrad över att det offentliga satsar resurser på att bevara sällsynta hackspettar och vargar medan flodkräftan främst överlever tack vare privata satsningar.

Läs också: Odla egna flodkräftor – enkelt och lönsamt

Han har en stabil efterfrågan på utsättningskräftor. Kunderna har allt från privata trädgårdsdammar till egna sjöar.

Hans kräftor är hälsokontrollerade vilket är ett krav för att få sätta ut dem.

– Jag tycker det borde finnas en kräftodling i varje svensk kommun. Det är enda realistiska sättet att bevara flodkräftan som art, säger Bo Andersson.

Läs också: PREMIUM – Kräftor ger bra inkomst till bygden

Han anser att många fler borde pröva på att odla kräftor. Privata odlingar borgar för flodkräftans överlevnad.

– Du kan göra det i egna dammar. Det behöver inte vara så krångligt. Har du guldfiskar i dammar så kan du ha kräftor. Det är mycket mer intressant.

När är det kräftpremiär?

Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti.

Kräftor har ätits i Sverige sedan åtminstone senmedeltiden. Till en början var kräftorna huvudsakligen överklassmat och först under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet spred sig traditionen att äta kräftor ner i de breda folklagren och runt 1920-talet hade begreppet kräftskiva etablerat sig ordentligt.

Lagen om tider för kräftfiske avskaffades 1994 men fortfarande finns lokala bestämmelser för vissa sjöar.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen