Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 februari 2018

Företagsopinion lurar företagare med "arbetsenkät"

Företagsopinion står bakom massutskick med "enkäter" som visar sig vara dyra abonnemang. Företaget utreds av åklagare, efter mängder av klagomål och polisanmälningar.

FOTO: Mostphotos

Svensk Handel uppger sig att ha fått in 3 000 klagomål mot Företagsopinion. Polisen har idag 1 500 polisanmälningar mot företaget, skriver TT. Företaget står bakom ett massutskick med en enkät, som uppges handla om arbetsmarknaden och nyanställdas etablering. Den som returnerar brevet ifyllt drar, enligt det finstilta, på sig ett annonsabonnemang som kostar 6 400 kronor per år under en tvåårsperiod.

– De skickar ut enorma volymer, det finns inget annat företag som skickat ut så mycket blanketter och har dragit på sig så mycket klagomål på kort tid som just Företagsopinion, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till TT.

Bakom bolaget står två svenskar som nu bor i Estland, uppger han.

Drabbar skogsägare

Ulla Askblom, ägare till en skogsfastighet, svarade på enkäten och hamnade utan vetskap eller godkännande som annonsör på företags hemsida.

– Jag höll på att dö när jag fick den här fakturan och mina söner sade till mig: ”Men mamma, betala hellre.” Nej, min själ, tänkte jag, det gör jag inte”, säger hon, till TT.

Även Göteborgsföretaget Smartchange fick en faktura, efter att ägaren i all välvilja fyllt i vad denne trodde var en enkät. Även företaget Svetsman i Vimmerby har drabbats. Svetsman hamnade på Företagsopinions sajt.

Åklagare utsedd

Sedan i somras lönar det sig mer än tidigare att anmäla och bestrida. En ny lag med brottsrubriceringen grovt fordringsbedrägeri gör att det idag finns större möjligheter än tidigare att lagföra brottslingar. Det är numera brottsligt att skicka ut massbrev med betalningsuppmaningar, enbart i syfte att tjäna pengar.

– Det behöver inte ens vara någon som har tagit emot något, utskicket behöver bara vara gjort för att fullbordan av brott ska ha skett, säger Jan Olsson, tillförordnad chef för Nationellt bedrägericenter, till TT.

En åklagare har utsetts, som ska leda en brottsutredning. Företagsopinion har sökts av TT, men inte kunnat nås.

PREMIUMLÄSNING: Färre bluffakturor – men företagsopninion sticker utLÄS MER: Bluffakturorna ned med en tredjedel

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen