Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 januari 2018

Gäddeholm satsar på mjölkproduktion

20 minuters bilkörning från järnvägsstationen ligger Gäddeholms Gård. Gården ägs av kommunen som tillsammans med familjen Skure investerat i nya stallar för mjölkproduktion.

 Ny modern anläggning på Gäddeholm. Kommunen har byggt och Skures lantbruksföretag står för inventarierna. "Det har blivit en lättarbetad anläggning och vi har duktiga och engagerade medarbetare", säger Adam Skure.
Ny modern anläggning på Gäddeholm. Kommunen har byggt och Skures lantbruksföretag står för inventarierna. "Det har blivit en lättarbetad anläggning och vi har duktiga och engagerade medarbetare", säger Adam Skure. FOTO: Per Groth

– Alternativen var nedläggning eller satsning. Det blev en satsning och det är vi glada för, säger Adam Skure som med sina 34 år tillhör den yngre generationen lantbrukare.

Adam Skure arrenderar Gäddeholms gård av Västerås Stad tillsammans med sin syster Frida och sina föräldrar. De driver flera lantbruk med olika inriktningar kring Västerås.

Hans föräldrar började arrendera Gäddeholm i slutet av 1990-talet med cirka 550 hektar mark och mjölkproduktion. Gäddeholm var då privatägt.

Familjen Skure hade sedan tidigare gris- och kycklinguppfödning med tillhörande växtodling.

– Gäddeholm var redan då en gammal och sliten anläggning, säger Adam Skure.

FAKTA: Skures Lantbruksföretag

Omsätter 45 miljoner kronor per år.

18 medarbetare.

Ägs av Adam Skure, hans syster Frida och deras föräldrar Marcus och Lena.

Mjölkproduktionen på Gäddeholm är endast en del av verksamheten.

Avkastning 10 500 kilo per ko (ECM).

Investering i byggnader och utrustning på Gäddeholm kostade drygt 45 miljoner kronor. Västerås stad har investerat i byggnaderna och familjen Skure i inventarier.

Adam Skure, 34 år, är gift, 1 barn.

Några år senare köper Västerås stad marken och gården. Avsikten är att exploatera delar av de 1 000 hektar skog, som ingår i köpet, för bostadsbyggande.

Området ligger naturskönt nere vid Mälarens strand med vacker och varierad natur. För att bevara kulturmiljön krävde länsstyrelsen att man bildade ett kulturreservat kring området med skötselkravet betande djur.

 "Gården kommer att växa och vi är mycket nöjda med den investering vi gjort", säger Adam Skure. Det är en lättarbetad anläggning.
"Gården kommer att växa och vi är mycket nöjda med den investering vi gjort", säger Adam Skure. Det är en lättarbetad anläggning. FOTO: Per Groth

Olika alternativ utreddes och efter en lång process beslöt Västerås stad att behålla mjölkproduktionen med dess betande djur och vallodling.

Uppgörelsen blev att Västerås stad investerade i nya byggnader med förhöjt arrende. Familjen Skure investerade i sin tur i inredning och maskinell utrustning.

I uppgörelsen ingår att det är ”öppen gård” fyra dagar i veckan där enskilda besökare och grupper kan komma och se på verksamheten.

– Vi har ekologisk mjölkproduktion och det här är en gård som lämpar sig väl för omfattande vallodling, säger Adam Skure.

FAKTA : Adams fyra råd vid byggnation

Planera väl och i tid. (”Vi gjorde 55 gårdsbesök, kollegor är generösa med tips och råd”)

Ha med banken i ett tidigt skede.

Bygg det du tror på. (”För oss blev det konventionell mjölkning, inte mjölkrobotar”.)

Lägg mycket tid under byggnationen, var noggrann, då undviks en massa småfel, anläggningen ska fungera under lång tid.

Det var en lång process innan det nya stod på plats.

– 2012 var stallarna i så dåligt skick att det var nödvändigt att fatta beslut om framtiden för Gäddeholms mjölkproduktion. Då var det fråga om att bygga nytt eller avveckla för oss.

Västerås tog beslutet att investera i en ny ladugårdsanläggning.

2014 påbörjades byggnationen vilket tog två år. Det byggdes plansilos, gödselbrunnar, ligghall, mjölkstall, kalvstall, foderlada och den gamla ligghallen för kor byggdes om för ungdjuren.

 Investering i byggnader och utrustning på Gäddeholm har kostat drygt 45 miljoner kronor. Västerås stad står för investeringen i byggnaderna och familjen för inventarierna. "Vi valde mellan nedläggning och satsning. Det blev satsning och det är jag glad för", säger Adam Skure.
Investering i byggnader och utrustning på Gäddeholm har kostat drygt 45 miljoner kronor. Västerås stad står för investeringen i byggnaderna och familjen för inventarierna. "Vi valde mellan nedläggning och satsning. Det blev satsning och det är jag glad för", säger Adam Skure. FOTO: Per Groth

Trots att det skedde under värsta mjölkkrisen var Adam aldrig orolig för att de satsat fel.

– Vi är även grisproducenter och har byggt nytt när grispriset varit lågt. Vi är vana vid svängningar i marknadspriserna.

Det finns många fördelar med att bygga i lågkonjunktur, menar han, och tänker på att det då är köparens marknad bland byggare och inredningsleverantörer. Dessutom har man förutsättningar att ha full produktion i nästa prisuppgång.

– Vi har valt att lägga vår energi på att trimma produktionen istället för att tänka på mjölkpriset, säger Adam Skure.

Dessutom är gården ekologisk och prissvängningen för ekomjölk har inte varit lika stor som för konventionell mjölk.

– När priset sedan går upp försöker vi skapa utrymme för investeringar som ökar produktiviteten, säger Adam Skure.

Trots de snabba svängningarna i marknadspriserna anser Adam Skure att det finns en grundlönsamhet i mjölkföretagandet.

– Vi vill fortsätta utveckla vårt företag och är nöjda med den investering som vi gjort, säger Adam Skure.

LÄS MER: Arla vill ha fler ekogårdarLÄS MER: ”Just nu är det riktigt kul med eko”

Relaterade artiklar

Till toppen