Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 29 januari 2018

Gotländskt vattenskydd kan drabba lantbrukare

Vattenbristen på Gotland har nu lett till motstridiga intressen kring vattenskyddet i känsliga områden.

 Bild från vattenfall på Gotland.
Bild från vattenfall på Gotland. FOTO: Mostphotos

Region Gotland kan spara pengar genom att införa vattenskydd. Men lantbrukare skulle förlora på förändringen, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar. Det visar en samhällsekonomisk analys av vad konsekvenserna skulle bli av att införa ett vattenskyddsområde vid Busarve i Roma på Gotland.

Svårigheten är att väga kostnader och nytta med olika alternativ mot varandra, säger Jonas Nilsson som är miljöstrateg vid Region Gotland, säger till radiokanalen.

– Skalar man upp det här till samhällsnivå blir det otroligt komplext. Det är samtidigt någonting vi behöver göra för att komma vidare i frågor där mycket stora värden står på spel, säger Jonas Nilsson, miljöstrateg vid Region Gotland, till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Bortfall för miljoner

Vattentäkten används av 360 hushåll i Roma och Dalhem genom två borrhål vid Busarve och en brunn i Roma Kloster. Att skydda vatten kan i ett 50-årsperspektiv leda till ökade kostnader och sämre lönsamhet för lantbrukarna. Den kostnaden, visar analysen, uppgår till mellan 50 och 85 miljoner kronor, bland annat i form av minskade skördar.

Om lantbrukarna ställer om till ekologisk odling skulle det dock uppstå positiva effekter till ett värde av cirka 25 miljoner kronor, exempelvis genom ökad pollinering av bin och humlor.

Analysen har gjorts av Länsstyrelsen i Gotlandn län ihop med Hav, Havs- och Vattenmyndigheten. Den ska presenteras för politikerna i Tekniska nämnden den 31 januari, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

LÄS OCKSÅ: Observationer önskas från vildsvin på Gotland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen