Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 22 mars 2018

Grisbönder med känsla för lamm

FOLE

Nästan hälften av landets jordbrukare är över 60 år. Att klara generationsskiftet är en nyckelfråga. Familjen Samuelsson på Gotland har snart klarat av sitt.

 – Vi vill satsa rejält och se om det går hem. Det är en omogen bransch. Det finns stor utvecklingspotential, säger Jörgen Samuelsson om gårdens lammproduktion som endast har två år på nacken.
Bild 1/2 – Vi vill satsa rejält och se om det går hem. Det är en omogen bransch. Det finns stor utvecklingspotential, säger Jörgen Samuelsson om gårdens lammproduktion som endast har två år på nacken. FOTO: Karl Melander
 Anna och Jörgen Samuelsson har lämnat sin gård vidare till sina söner Dennis och Ronnie.
Bild 2/2 Anna och Jörgen Samuelsson har lämnat sin gård vidare till sina söner Dennis och Ronnie. FOTO: Karl Melander

Numera är det jakten, skogen och lammen som gäller för Jörgen Samuelsson. Han och hustrun Anna har lämnat över den stora grisproduktionen till två av sönerna.

– Det är bra att Jörgen har något att göra annars skulle han klättra på väggarna, säger Anna Samuelsson.

Egentligen är det sönerna Ronnie och Dennis som startat lammproduktionen men just nu är det mest pappa Jörgen som sköter om djuren. Lammhusen finns på den gård som föräldrarna numera bor på.

En av de största

Vi befinner oss i Fole på mellersta Gotland, cirka 25 kilometer nordost om Visby.

På denna del av Gotland har Jörgen och Anna drivit grisgård i decennier.

– Jag tog över efter min far. Jag köpte gården av honom 1980, säger Jörgen Samuelsson.

Då fanns det 400 slaktsvinsplatser. Nu har gården, som heter Suderbys, 460 suggor i produktion och drygt 2 000 slaktsvinsplatser. Det är därmed en av de största grisgårdarna på Gotland.

Jörgens tre råd vid generationsskifte

  • Ha en köpare, du måste ha någon som vill driva det vidare.
  • Se till att ha juridisk och ekonomisk hjälp.
  • Tänk på var du själv ska ta vägen, var du ska bo och hur din ekonomi ser ut.

Precis som Jörgen köpte gården av sin far så är Dennis och Ronnie i full färd med att köpa den av Jörgen och Anna.

Driftsbolaget har de redan tagit över och i vår ska det juridiska vara klart så att de även blir ägare till marken och fastigheterna.

Anna och Jörgen har fem barn: Fyra söner och en dotter. Men bara två har varit intresserade av att ta över:

Ronnie som är utbildad agronom och 40 år och Dennis som är byggutbildad, 34 år. Båda har hustru och tre barn. Deras fruar arbetar utanför gården.

Ville flytta tillbaka

Dennis började jobba på gården tidigt medan Ronnie tog tid på sig innan han bestämde sig.

Han utbildade sig till agronom och arbetade som inköpare på HK Scan i Uppsala och fodersäljare hos Lantmännen.

– Men så började det kännas dags att flytta tillbaka till Gotland och ägna tid åt gården, säger Ronnie Samuelsson.

När Jörgen köpte gården 1980 hade den 50 hektar åker. I dag är det 320 hektar ägd åker plus 310 hektar arrenderad samt drygt 300 hektar skog.

Innan generationsskiftet är riktigt klart har Ronnie och Dennis köpt ytterligare 40 hektar åker. På Gotland ligger åkerpriserna mellan 60 000 och 200 000 kronor per hektar.

”Passade på”

För det senaste tillskottet betalade de cirka 100 000 kronor per hektar.

– Det var en grannfastighet så vi var tvungna att passa på, säger Ronnie Samuelsson. Om man inte passar på kan det dröja en generation innan det blir aktuellt igen.

Dennis bor på huvudgården Suderbys medan Ronnie har köpt en villa i närheten.

– Vi började prata generationsskifte tidigt, säger Jörgen Samuelsson. Sedan har beslutet mognat fram.

”Ett rent köp”

Driftsbolaget köpte sönerna för två år sedan. Ronnie och Dennis äger hälften var.

– Nu ska vi skifta fastigheterna, säger Jörgen.

Han och hustrun har styckat av 50 hektar jord och skog för egen del.

– För oss handlar det om ett rent köp, säger Ronnie. Vi köper mark och fastigheter och sedan är skiftet gjort.

”Viktigt att göra rätt”

De har haft hjälp av jurister på LRF Konsult och de sista papprena skrivs på i vår.

– Nu är jag inte chef längre. Det är skönt, säger Jörgen Samuelsson.

– Han har släppt gården och ger oss råd. Det fungerar bra, säger Dennis Samuelsson.

Anna har ägnat tiden åt grisarna och att hålla koll på ekonomin. Det ska hon till viss del fortsätta med.

– Det är viktigt att göra skiftet på rätt sätt. Att inte tappa kunskap från den äldre generationen, säger Dennis.

Tre anställda

Båda sönerna är nöjda med hur skiftet gått till.

– Det känns som vi löst det på ett bra sätt och det var bra att vi började med att köpa driftsbolaget, säger Dennis.

De har tre anställda i grisproduktionen. Sedan två år tillbaka har de även lammproduktion. Det var sönerna som ville prova på. Det fanns oanvända mjölk- och ungdjurstallar på den gård som föräldrarna köpt några år tidigare.

– Vi började med 100 tackor i det ombyggda ungdjurstallet, säger Ronnie.

Varför?

– För att jag gillar lamm och det finns en efterfrågan på svenskt lammkött. Vi har också skogsbeten som kan användas.

Dessutom passar lammproduktion in i gårdens drift. ”Det fyller upp tiden på ett bra sätt.”

I dag har de 400 tackor och lamning bara på vintern.

– Än så länge är det inte lönsamt, säger Ronnie, men vi är i en uppbyggnadsfas. Vi satsar på teknik, att det ska vara enkelt att sköta lammen (som alltså är gotländska ordet för får).

Pappa Jörgen använder de som ”lammdräng”. För tio år sedan drabbades han av astma.

– Så numera håller jag mig borta från grishuset men lammstallet går bra, säger Jörgen. Där känner jag ingenting.

”Vill satsa rejält”

De är alla förväntansfulla inför lammsatsningen.

– Jag tycker det ser positivt ut. Om man är duktig går det att få snurr på det, säger Ronnie.

– Vi vill satsa rejält och se om det går hem. Det är en omogen bransch. Det finns stor utvecklingspotential, säger Jörgen Samuelsson.

Han pekar på den stigande efterfrågan på lamm- och fårkött.

– Det är också positivt att vi har ett slakteri på Gotland som vill satsa på lamm, säger Ronnie.

FAKTA: Suderby Gård och Stora Hellvis

Har drivits av Anna och Jörgen Samuelsson.

Deras två söner, Ronnie och Dennis, håller på att ta över.

Snart klara med generationsskiftet.

Grisproduktion, växtodling, lamm.

460 suggor i produktion.

Drygt 2 000 slaktsvinsplatser.

400 tackor.

320 hektar ägd åker plus 310 hektar arrenderad, totalt 630 hektar.

320 hektar skog.

Tre anställda.

Omsättning 19 miljoner kronor 2017.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen