Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 22 juni

Hans unika idé gav seger i spjutspetstävlingen

EDSVÄRA

Grisar i storbox med möjlighet till utevistelse och en gård som förutom dieseln till maskinerna baseras på egenproducerad energi – det var konceptet som juryn föll för när Anders Gunnarsson och Halla gård utsågs till Årets spjutspets 2022.

 Anders Gunnarsson firar utnämningen till Årets spjutspets 2022 tillsammans med familj och medarbetare. I knät yngsta dottern Judith, sedan hustrun Lisa med äldsta dottern Marta och sedan medarbetarna Jonatan Bengtsson, Mattias Gunnarsson och Markus Johansson.
Anders Gunnarsson firar utnämningen till Årets spjutspets 2022 tillsammans med familj och medarbetare. I knät yngsta dottern Judith, sedan hustrun Lisa med äldsta dottern Marta och sedan medarbetarna Jonatan Bengtsson, Mattias Gunnarsson och Markus Johansson. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

– Det är klart att jag känner en viss stolthet. Jag hoppas också att alla som är med och bidrar också känner att de har varit med och startat något unikt för branschen, säger Anders Gunnarsson.

Han tvekar inte att greppa tårtspaden och ta första biten av den prinsesstårta som Land Lantbruk uppvaktar med. Familjen och tre medarbetare är också med och firar.

– Jag är en gottegris så om det blir någon bit över är det nog stor risk att jag tar den senare, medger spjutspetsvinnaren med ett leende.

Företagarfamilj

Hans bror Mattias Gunnarsson har egna byggfirman Siggesgården men arbetar i likhet med pappa Ingemar som F-skattare flera dagar i veckan på familjegården som storebror Anders driver.

– Det är kul hur han knyter ihop kretsloppet. Från min sida har det aldrig varit några tvivel, jag har trott på idén från början. Men det är lite kul att se produktionen här när man vet hur tidigare generationer kämpade för att få in grisarna i stallet, säger Mattias Gunnarsson.

 Texten på tårtan talar sitt tydliga språk. Den nydanande grisuppfödningen på Halla gård utanför Kvänum i Västergötland blev juryns val som Årets spjutspets 2022.
Texten på tårtan talar sitt tydliga språk. Den nydanande grisuppfödningen på Halla gård utanför Kvänum i Västergötland blev juryns val som Årets spjutspets 2022. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Unikt i sitt slag

Medan Anders döttrar Marta och Judith äter tårta med lika god aptit som sin pappa konstaterar Jonatan Bengtsson, som för 1,5 år sedan flyttade från Halland för att börja arbeta på Halla gård, att det var först på plats som han riktigt förstod det unika med produktionen.

– Jag hörde ju lite om gården och såg klipp på Youtube, men när man själv är här är det otroligt att se vilket arbete de har lagt ned på att hålla grisarna, säger Jonatan Bengtsson.

 ”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för” löd en del av juryns motivering.
”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för” löd en del av juryns motivering. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

”Roligt att jobba fler tillsammans”

Anders Gunnarsson berättar att hela arbetsstyrkan hjälps åt med grisarna fram till lunch innan var och en övergår till mer specialiserade arbetsuppgifter. För Jonatan Bengtssons del handlar det om att sköta biogasproduktionen.

– Jag vill att alla ska kunna sköta djuren. Sedan är det också roligare att jobba flera tillsammans. Trots att vi startade 2019 är det först nu som rutinerna börjar sätta sig, säger Anders Gunnarsson.

Ny tork

För närvarande pågår bygget av en spannmålstork med omrörning för 1 400 ton vete. Den ska ge längre torksäsong och se till att man slipper lagring på fyra andra gårdar och de transporter som detta medför.

– Sedan får vi nog stanna upp ett tag och växa in i kostymen. Därmed inte sagt att det inte finns ytterligare planer för framtiden, säger Anders Gunnarsson lite finurligt.

 Anders Gunnarsson sätter stort värde på att ha blivit korad till Årets spjutspets 2022. Det kommer att hända mer på Halla gård i framtiden, men exakt vad är för tidigt att säga.
Anders Gunnarsson sätter stort värde på att ha blivit korad till Årets spjutspets 2022. Det kommer att hända mer på Halla gård i framtiden, men exakt vad är för tidigt att säga. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Prisutdelning på Brunnby

Under Brunnby fältdagar, som pågår 6-7 juni, tar han emot priset på 50 000 kronor. Allt tyder på att pengarna kommer att användas till en fyrhjuling.

– Jag ville väl gärna ha ytterligare en häst och sedan pratade vi om att plantera en ny allé. Men vi har ingen fyrhjuling och en sådan behöver man ha på en gård, säger hustrun Lisa Gunnarsson.

LÄS MER: Läs mer om det unika konceptet på Halla gårdLÄS MER: Läs om de övriga kandidaterna 2022LÄS MER: Spjutspetsvinnare 2021

Fakta: Halla gård

Plats: Edsvära, i Kvänum i Västergötland.

Driftsform: Anders Gunnarsson i enskild firma.

Verksamhet: 11 500 slaktgrisar per år i hållbarhetskonceptet och knappt 9 000 rapsgrisar i konventionellt stall. Totalt 6 520 slaktgrisplatser. Produktionsformerna ger lika hög daglig tillväxt. Smågrisarna till hållbarhetsstallet köps från en granngård.

Övrig verksamhet: 2,2 MW biogas som omvandlas till värme och el, varav 250–350 KWh el säljs. Anläggningen producerar cirka 12 000 ton rötad gödsel.

Areal: 540 hektar åker. Sjuårig växtföljd mot tidigare fyraårig sedan kvävefixerande grödor introducerats.

Antal anställda: Fem heltidstjänster inklusive ägaren. Tre anställda, resten F-skattare.

Klimatavtryck: 2,3 kilo koldioxidekvivalenter per kilo grisskött, vilket är lägre än både lax- och kycklingproduktion. Genomsnittlig grisproduktion ligger på 3,6–3,7 kilo. (Uppgifterna från Rise).

Affärsidé: En så klimatneutral grisproduktion som möjligt med hög djurvälfärd.

Framtidsplaner: Strävar mot ett slutet kretslopp på gården med fotosyntesen som energikälla.

Årets Spjutspets 2022

Juryns motivering: …

”I en tid då många djurbönder kämpar med lönsamheten har Anders Gunnarsson, Halla gård, hittat en affärsidé som han kan ta bra betalt för. Hållbarhetsgrisen föds upp i en storskalig, konventionell produktion som har tagit Halla gårds hållbarhetsarbete till en ny nivå. Med hjälp av bland annat biogas från svindyngan är gården på väg att bli det kretslopp Anders Gunnarsson planerat för. På grund av höga elpriser är biogasen på väg att bli en mycket god affär. Ett kvitto på att Halla gård gör något unikt är att intresset från omgivningen är så stort att man tvingats begränsa studiebesöken.”

Anders Gunnarsson får ta emot priset på 50 000 kronor under Brunnby Lantbrukardagar, utanför Västerås. Mässan arrangeras 6-7 juli.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen