Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 juni

Här sätts nytt ljus på gurkodlingen

TYGELSJÖ

Strax utanför centrala Malmö odlar spjutspetsfinalisten Roy Rosendahl och hans anställda hållbara gurkor året runt. Nyckeln är belysning i växthusen som producerar cirka 2 000 ton gurka per år. Hela volymen går till föreningen Sydgrönt i Helsingborg för vidareförsäljning.

 Roy Rosendahl som odlar gurkor i Tygelsjö i Skåne är en av kandidaterna till Årets spjutspetsföretag. I Österbotten i Finland där Roy Rosendahl växte upp var de flesta enligt honom själv pälsdjursfarmare, grönsaksodlare eller månskensbönder. Han är glad att han valde gurkan, som egentligen är en frukt.
Roy Rosendahl som odlar gurkor i Tygelsjö i Skåne är en av kandidaterna till Årets spjutspetsföretag. I Österbotten i Finland där Roy Rosendahl växte upp var de flesta enligt honom själv pälsdjursfarmare, grönsaksodlare eller månskensbönder. Han är glad att han valde gurkan, som egentligen är en frukt. FOTO: Emma Larsson

– Odling i växthus som saknar belysning är som att resa tillbaka 20 år i tiden. Den tekniska utvecklingen har gått fort, skillnaden är som natt och dag. Utan belysning i våra växthus på ungefär två hektar hade vi i bästa fall omsatt 14 miljoner kronor per år. Med den belysning vi har nu omsätter vi 37,5 miljoner, förklarar Roy Rosendahl.

Han är uppvuxen i svenskspråkiga Korsnäs kommun några mil söder om Vasa i Finland och flyttade till Sverige 1988. På barndomsgården i Österbotten fanns mink- och rävfarm. Här i Sverige har han ägnat sig åt odling av grönsaker i någon form ända sedan han kom hit. Bland annat var han VD för det stora tomatodlingsföretaget Alfred Pedersen & Son i Trelleborg i sju år.

 Gurkplantorna står i stenull. Bevattning och näringstillförsel sker i automatiserade system som kan hanteras via datorn och som slår larm om ett fel uppstår
Gurkplantorna står i stenull. Bevattning och näringstillförsel sker i automatiserade system som kan hanteras via datorn och som slår larm om ett fel uppstår FOTO: Emma Larsson

Investerade i belysning

Företaget Klagstorps Gurkodling startade han 2011. Växthusen ligger i Tygelsjös jordbrukslandskap i södra Malmö. De första investeringarna i belysning gjordes 2014, fem år senare installerades belysning i det stora växthuset på cirka 1 hektar. Den sistnämnda kostade 7-8 miljoner kronor.

– Det krävs fingertoppskänsla i odlingen och det är mycket teknik inblandad i allt från bevattning och koldioxid till näringstillförsel och uppvärmning. Det mesta går att styra från en laptop. Hänger du inte med i det tekniska hamnar du på efterkälken och plånboken blir tom. Jag tycker att det är stimulerande, utvecklingspotentialen är jättestor, säger Roy Rosendahl.

Vatten och näring i Klagstorps anläggning recirkuleras. Växthusen värms upp av en panna som eldas med flis från Södra. Den köpta elen är grön, det vill säga den kommer från förnyelsebara energikällor. Företaget är klimatcertifierat och anslutet till Sigill Kvalitetssystems certifiering IP Arbetsvillkor.

 På bilden syns en mix av så kallade HPS-lampor med högtrycksnatrium (mindre och runda i formen) och de mer moderna LED-lamporna (rektangulära).
På bilden syns en mix av så kallade HPS-lampor med högtrycksnatrium (mindre och runda i formen) och de mer moderna LED-lamporna (rektangulära). FOTO: Emma Larsson

En av de större producenterna

Vinterproduktionen uppgår till cirka 40 ton per vecka med Ica och Lidl som stora köpare. Sommartid ökar produktionen till 70-80 ton i veckan. Med de volymerna tillhör Klagstorp de större gurkproducenterna i landet. Företaget är ledande i fråga om belyst gurkodling. Allt plantmaterial köps i Finland.

– Vi har problem med gurkmosaikvirus som vi har haft hicka av i flera års tid. Nu har vi plantor med god resistens men inte till hundra procent. Man måste ständigt vara vaksam, säger Roy Rosendahl.

 Mietek Bienek har rötterna i Polen. Han har arbetat i företaget i 20 år och är som förman en nyckelperson i produktionen.
Mietek Bienek har rötterna i Polen. Han har arbetat i företaget i 20 år och är som förman en nyckelperson i produktionen. FOTO: Emma Larsson

Större intresse från konsumenter

Han anser att konsumentintresset för svenskodlat har ökat under de senaste åren, det har blivit lättare att få betalt för varan. Föreningen Sydgrönt, som hämtar gurka från Klagstorp sex dagar i veckan och sköter packningen, har enligt honom med viss vånda accepterat ett prispåslag som täcker merkostnaderna kopplade till prisrallyt på insatsvaror.

 Spjutspetsfinalisten Roy Rosendahl startade Klagstorps Gurkodling utanför Malmö 2011. Han siktar på fortsatt expansion och ännu mer belysning i växthusen.
Spjutspetsfinalisten Roy Rosendahl startade Klagstorps Gurkodling utanför Malmö 2011. Han siktar på fortsatt expansion och ännu mer belysning i växthusen. FOTO: Emma Larsson

Osäkra tider

Av förklarliga skäl är Klagstorps Gurkodling extra sårbart för stigande elkostnader. Förbrukningen uppgår till cirka 10 miljoner kilowattimmar per år till en kostnad av omkring 8 miljoner kronor. Framtidsplanerna rymmer att byta ut cirka hälften av de befintliga lamporna med högtrycksnatrium (HPS, High Pressure Sodium) mot mer energisnåla LED-lampor.

– Den här vintern har vi klarat fördyringen på el men redan nu vill köparna veta priset på gurkan i november och det är en svårare fråga. Svaret beror på kostnadsutvecklingen i dessa osäkra tider.

– För lönsamheten är det helt centralt att följa just energipriserna. Vad gäller gödning köpte vi på oss en väldig massa innan priserna stack i väg, vi får se om det blir problem framöver. Eftersom vi odlar i stenull är det ytterligare en kostnad att hålla koll på, där har vi sett en prisuppgång på runt 40 procent, säger Roy Rosendahl.

LÄS MER: Läs om fler av årets spjutspetskandidater härLÄS MER: De blev Årets spjutspetsföretag 2021

FAKTA: Klagstorps Gurkodling

Plats: Tygelsjö, utanför Malmö i Skåne.

Driftsform: Ett fastighetsbolag äger växthusen vilka hyrs ut till Klagstorps Gurkodling. Båda drivs som aktiebolag.

Ägare: Roy Rosendahl.

Verksamhet: Gurkodling i växthus.

Areal: Markarealen är 3,7 hektar, växthusen har en yta på 1,9 hektar.

Affärsidé: Hållbar odling året runt.

Anställda: 15 stycken under lågsäsong, ytterligare tre-fyra under högsäsong (den ljusare delen av året). Majoriteten har rötterna i andra länder.

Ekonomisk målsättning: En vinst på 3-5 miljoner kronor per år.

Framtidsplaner: Vill riva 6 000 kvadratmeter av de äldre delarna av de befintliga växthusen för att bygga nytt på 9 000 kvadratmeter. Diskussioner om finansiering förs med banken och med Tillväxtbolaget för Sveriges lantbrukare.

FAKTA: 6 tips för att få ett lönsamt företag

Häng med i den tekniska utvecklingen.

Var mån om personalen.

Planera på kort och lång sikt parallellt.

Omge dig med bra rådgivare.

Ha ändamålsenliga produktionsytor.

Se till att ha duktiga förmän för att kunna delegera.

Rådgivarkommentar Klagstorps Gurkodling AB

För att kunna erbjuda konsumenter lokalproducerad gurka året om har Roy Rosendahl installerat speciellt framtagna lampor i växthusen som ersätter solljuset under vintern. Att arbeta med hållbarhet i flera led, allt från paketering av gurkan för att förlänga livslängden, till att använda flispanna som eldas med organisk flis samt ha en bevattningsdamm som samlar regnvatten gör detta till en både lönsam och mer klimateffektiv växthusanläggning. Att det är lokalproducerat gör även att transporterna till butikerna minskar.

Tack vara åretruntdriften kan företaget ha helårsanställd personal, vilket är betydelsefullt både för att säkra produktionen och ha medarbetare som vill utvecklas tillsammans med företaget.

Magnus Andersson, lantbruksansvarig Sydvästra Skånes Lantbrukshubb.

Tävlingen Årets Spjutspetskandidat

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk nr 26/27 den 23 juni.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen