Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 3 april 2019

HK Scan drar ned i Finland

Köttkoncernen HK Scan har som ett led i omfattande besparingar beslutat att dra in 74 tjänster i Finland. Dessutom görs förändringar i ledningsgruppen.

 Skyltar utanför HK Scans entré i Skara.
Bild 1/2 Skyltar utanför HK Scans entré i Skara. FOTO: Göran Berglund
 Tero Hemmilä, ny vd för HK Scan.
Bild 2/2 Tero Hemmilä, ny vd för HK Scan. FOTO: HK Scan

Som Land Lantbruk rapporterade i februari har den krisdrabbade koncernen kommit fram till att ett tidigare besparingsprogram inte är tillräckligt.

HK Scans ledning bestämde därför att utvidga det tidigare besparingsprogrammet på 40 miljoner euro per år till 50 miljoner euro per år, detta från och med fjärde kvartalet i år.

Översyn på alla marknader

För att klara målet har en kostnadsöversyn inletts i samtliga marknadsområden vilka omfattar Finland, Sverige, Danmark, Baltikum och Polen.

Inriktningen är att reducera antalet tjänstemän med som mest 220 av de totalt 1 200 tjänstemän som arbetar i koncernen.

Enligt ett pressmeddelande i dag, onsdag, har förhandlingar i Finland resulterat i att minska antalet tjänstemän där med 74. Neddragningen ska ske genom uppsägningar och pensionsavgångar.

Ska ge närmare besked

Förhandlingarna om effektiviseringar fortsätter i övriga länder. När de förhandlingarna är avslutade säger sig Scan ha för avsikt att ge närmare besked om resultat och konsekvenser. Besparingarna väntas få full effekt i början av 2020.

HK Scans VD, Tero Hemmilä, säger i en kommentar att planen är att arbeta hårt och fokusera ansträngningarna på en förbättring av koncernens ekonomiska situation.

Ändrad ledningsgrupp

Parallellt med beskedet om neddragningen i Finland meddelar HK Scan också en reviderad sammansättning av koncernens ledningsgrupp.

Den utgörs av totalt åtta personer. Sofia Hyléen Toresson, VD för HK Scan i Sverige, fortsätter i ledningsgruppen i sin nuvarande position.

VD Tero Hemmilä kommenterar i ett pressmeddelande förändringen i ledningsgruppen med att HK Scan arbetar med en förnyelse av bolagets strategi och en granskning av de strategiska fokusområdena.

LÄS MER: Rivstartar med avskedanden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen