Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 februari 2019

Hon ska leda forskningen i livsmedelskedjan

Marie Gidlund blir verksamhetschef för Sweden Food Arena, som ska driva forskning och innovation i den svenska livsmedelskedjan. Hon börjar den 1 maj.

 Marie Gidlund är från 1 maj chef för Sweden Food Arena.
Marie Gidlund är från 1 maj chef för Sweden Food Arena. FOTO: Samuel Pettersson

Marie Gidlund är civilingenjör från Luleå tekniska universitet. Närmast kommer hon från en tjänst som näringslivsutvecklare i Umeå kommun.

Dessförinnan har hon arbetat inom livsmedelsindustrin med uppdrag för Polarbröd i Bredbyn och Hägges finbageri i Örnsköldsvik samt under flera år med exportfrågor för halvstatliga Business Sweden.

Ökad självförsörjning

– Jag är jätteglad över det här uppdraget. Livsmedelsbranschen är en otroligt viktig näring i Sverige och ska vi öka självförsörjningsgraden och bli en central kugge i svensk ekonomi så behöver vi stärka forskningen, säger Marie Gidlund till Land Lantbruk.

Hon är LRF-medlem och beskriver sig som månskensbonde på ett hemman utanför Örnsköldsvik. Hittills har hon pendlat mellan familjens bostad i Västerås och Umeå.

Från 1 maj finns arbetsplatsen hos organisationen Livsmedelsföretagen i centrala Stockholm med ansvaret att etablera och leda utvecklingsarbetet i den nya arenan.

Bönderna spelar viktig roll

Marie Gidlund betonar böndernas och primärproduktionens betydelse för att nå det högt ställda målet att Sverige på sikt ska vara ett av de ledande länderna i Europa avseende forskning och innovation på livsmedelsområdet.

– Vi har fantastiska råvaror i ett långt land med skiftande förutsättningar i de olika delarna. Här gäller det att ta vara på våra unika värden och utifrån dem utveckla innovativa produkter som kan stärka vår position på världsmarknaden.

Sweden Food Arena lanserades 2018 som en plattform inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin.

Sammantaget ingår ett 60-tal företag och organisationer i arenan, däribland Arla, LRF, Lantmännen, Livsmedelsföretagen och Ica. Ordförande är Per Arfvidsson, vice VD Lantmännen.

LÄS MER: Så ska Sverige nå livsmedelstoppen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen