Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 november 2017

Ingen ny inriktning för LRF

Det är inom ramen för ett LRF-projekt som den nya ekorapporten är framtagen. Betyder det en ny inriktning för LRF?

 Anders Holmestig, vice VD på LRF är ordförande i styrgruppen för projektet ”Ökad svensk ekologisk produktion” inom vilket den nya rapporten är framtagen.
Anders Holmestig, vice VD på LRF är ordförande i styrgruppen för projektet ”Ökad svensk ekologisk produktion” inom vilket den nya rapporten är framtagen.

– Nej, det känns viktigt att påpeka att det som refereras här inte på något vis är uttryck för en ambition från LRFs sida, säger Anders Homestig.

Han menar att syftet med att ge Lars Jonasson ett öppet mandat i sina analyser är att få fram kunskap och bränsle till diskussioner om svenskt lantbruk i framtiden. För enskilda kan den kanske vara ett av flera underlag när man överväger det egna företagets inriktning.

LÄS MER: Ny rapport: Pengar att hämta i ökad ekoproduktion

Inom ramen för projektet ”Ökad svensk ekologisk produktion” publiceras också andra typer av fakta som belyser frågan för vilka ekologisk produktion kan vara av intresse, till exempel prishistorik och lönsamhetsanalyser.

Tycker regeringen gjort fel

– Vi tycker fortfarande att det är fel att som regeringen har gjort, sätta upp areal- och omsättningsmål för ekologisk produktion. Den fördelningen ska marknaden sköta, säger Anders Holmestig.

LÄS MER: Ekobonden som vill bli exportör

Han menar att det viktiga är att det svenska lantbrukets produktionen ges förutsättningar att växa oavsett om det är inom konventionell eller ekologisk produktion.

– Samtidigt är det ingen hemlighet att tillväxten inom det ekologiska segmentet är stark och då gäller det både att försvara hemmamarknaden och vara uppmärksam på möjligheter till export, säger Anders Holmestig.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen