Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 10 juni 2017

Jättebygge ska göra gården mer effektivt

SVENNEBY, MARIESTAD

Ägarna till Vadsbo Mjölk bygger nytt – igen. Denna gång handlar det om en silo- och torkanläggning för nästan 7 000 ton spannmål. Förutom effektivare hantering ska den ge möjlighet till avsalu och till inköp från andra odlare i trakten.

 Lars Svensson, VD på Vadsbo Mjölk, ser stora effektiviseringsmöjligheter med den nya silo- och torkanläggningen. All spannmål torkas och lagras på ett och samma ställe med kvarnen vägg i vägg. Det finns också möjligheter att särhålla bättre partier för avsalu.
Lars Svensson, VD på Vadsbo Mjölk, ser stora effektiviseringsmöjligheter med den nya silo- och torkanläggningen. All spannmål torkas och lagras på ett och samma ställe med kvarnen vägg i vägg. Det finns också möjligheter att särhålla bättre partier för avsalu. FOTO: Göran Berglund

Det är nästan 30 meter upp till nocken på torkhuset när VD Lars Svensson på Vadsbo Mjölk står och blickar upp mot den nya silo- och torkanläggningen som byggs intill gårdens kvarn. Enligt leverantören Akronmaskiner är det företagets största projekt någonsin och världens största dubbla-sats-tork.

Hanteringen av spannmål har varit en akilleshäl för landets största ekomjölksproducent. Lagring har skett på fyra olika ställen i utslitna anläggningar. Samtidigt har det inte kunnat lagras ens en tredjedel av skörden i anslutning till torken.

– Vi blir betydligt mer rationella i vår hantering och frigör en del arbetskraft som vi använt framför allt till att flytta spannmål i skörd. Nu frigör vi resurser och kommer att hinna med våra fältarbeten bättre, säger VD Lars Svensson.

Kan sortera spannmålen

Efter att ha tagit in anbud från åtta håll fastnade de sju ägarna för offerten från Akronmaskiner i Järpås utanför Lidköping. En av kravspecifikationerna var att kunna sortera i många olika fraktioner. Den nya anläggningen består av tio rundsilor på totalt 5 000 ton samt 19 lagringsfickor på totalt 1 900 ton.

– Det är svårt att direkt vid skörd bestämma vilken kvalitet spannmålen håller. Nu kommer vi att kunna hålla isär partier som vi bedömer håller olika kvaliteter och får möjlighet att sortera ut de bästa partierna till exempelvis kvarnvara, förklarar Lars Svensson.

 Vadsbo Mjölk bygger silo med tork. Anläggningen ska vara i drift till årets skörd och kommer att kunna lagra närmare 7 000 ton spannmål. Den har levererats av AB Akronmaskiner i Järpås, Lidköping.
Vadsbo Mjölk bygger silo med tork. Anläggningen ska vara i drift till årets skörd och kommer att kunna lagra närmare 7 000 ton spannmål. Den har levererats av AB Akronmaskiner i Järpås, Lidköping. FOTO: Thomas Jakobsson

Ska kunna lagra nästan 7 000 ton

På 230 kvadratmeter alldeles intill kvarnen bygger Vadsbo Mjölk sin silo- och torkanläggning. De 10 silotornen mäter 650 kubikmeter var och lagrar totalt cirka 5 000 ton spannmål. Därutöver byggs 19 lagringsfickor av typ M på 120–125 kubikmeter vardera med total kapacitet på cirka 1 900 ton.

Dubbla-sats-torkarna från Akronmaskiner av märket Svegma rymmer sammanlagt 100 ton och eldas med gasol. I framtiden räknar Vadsbo Mjölk med att använda egentillverkad biogas till torkningen.

Konstruktionen används som stomme för torkhuset vilket möjliggör att montera takstolarna och taket direkt på utan separata pelare. Detta sparar material och gör att byggnaden kan utnyttjas maximalt för lagring.

Anläggningen har Akronmaskiners dubbla-sats-torkar av märket Svegma med gasoldrivna brännare. Detta är de största torkar som företaget hittills har tillverkat med en total kapacitet på 100 kubikmeter. Vadsbo Mjölk räknar med att i framtiden driva torkarna med den egna biogasen.

– Nu blir det ingen silotorkning någon annanstans. Vi får plats med hela skörden på ett ställe och vi har kvarnen vägg i vägg, konstaterar Lars Svensson.

 Upp till taket för torkhuset lyfts spannmålen med elevatorer för att transporteras och fördelas till vald destination. Här uppe finns även ventilationstrummorna för exempelvis våtluften från torkarna.
Upp till taket för torkhuset lyfts spannmålen med elevatorer för att transporteras och fördelas till vald destination. Här uppe finns även ventilationstrummorna för exempelvis våtluften från torkarna. FOTO: Thomas Jakobsson

Investeringen kostar 13–14 miljoner

Fram till nu har Vadsbo Växtodling, ägarbolaget till Vadsbo Mjölk, tvingats sälja relativt stora volymer i skörd. Nu kommer företaget tvärtom kunna köpa ekologisk spannmål från mindre odlare i området. Partierna kan också övervakas på ett helt annat sätt tack vare modern teknik.

– Här i området varierar kvaliteterna ganska mycket från fält till fält. Nästa steg blir att på ett helt annat sätt styra dem i förväg genom biogödseln från vår biogasanläggning som håller 50 procent högre nivå av lättillgängligt ammoniumkväve jämfört med stallgödseln. Därmed kan vi proteingödsla grödorna, förklarar Lars Svensson.

FOTO: Thomas Jakobsson

Markarbetena inleddes i oktober och anläggningen ska stå klar i tid till årets skörd. Investeringen kostar 13–14 miljoner kronor och byggnationen sker i egen regi.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen