Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 maj 2019

Juristen: Tänk dig för när du hyr ut en längre period

Det största misstaget man kan göra när man hyr ut långsiktigt är att inte tänka på besittningsskyddet. Det menar Mikael Fligman, jurist på LRF konsult.

 Bo på Lantgård på Brunnsta gård utanför Sigtuna.
Bo på Lantgård på Brunnsta gård utanför Sigtuna. FOTO: Staffan Claesson

Vill du hyra ut en stuga på gården på lite längre sikt, några månader eller mer?

Då måste du tänka dig för väldigt noga. Om du missat att skriva bort det så kallade besittningsskyddet i kontraktet, då har hyresgästen rätt att bo kvar – i princip så länge de vill.

Starkt skydd

– Hyresgäster har väldigt starkt skydd i Sverige. Besittningsrätten gör att det är gästen som avgör när han eller hon ska flytta, inte du, säger Mikael Fligman.

Lantbrukare hör av sig till honom då och då, men oftast först när redan de fått problem.

– Folk skriver sina avtal hej vilt och sen blir det besvärligt efteråt. Tyvärr är det ofta så. Det är värt pengarna att lägga en slant på rådgivning och ta hjälp innan man hyr ut, i stället för att tvingas betala för rådgivning efteråt, tycker han.

Ta deposition

Att ta en deposition – flera månaders hyra i förskott – kan också vara en bra idé.

– Det får man göra som värd. Då har man 3-4 månader på sig om hyran slutar komma. Och ärligt talat, personer som vill bo långt ut på landet som hyresgäster har inte sällan ont om pengar. Och då bör lantbrukaren vara lite extra försiktig.

Styrs av bruksvärdet

Den som vill hyra ut långsiktigt måste inse att han eller hon är hyresvärd. Man kan inte hyra ut hur dåliga bostäder som helst, inte ens om hyran är låg. Och hyran är inte fri utan styrs av fastställda principer, det så kallade bruksvärdet.

Hyr du ut med kallhyra eller varmhyra? Om det är varmhyra så ingår värmen i hyran och du får inte ta betalt extra för den. Serverar du mat? Då gäller regler för restaurangverksamhet.

Kolla vad som gäller

Och så gäller olika lagar beroende på hur många bostäder du hyr ut och hur länge.

Kort sagt: Kolla noga vad som gäller för dig.

– Det är bra att hyra ut, absolut, det är alltid bra att tjäna pengar, men man måste hålla tungan rätt i mun, säger Mikael Fligman.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen