Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 19 april 2018

Killinggänget gör jobbet roligare på getgården

BONDERSBYN, NORRBOTTEN.

Getter blev biljetten till ett liv hemma på gården för Jaana och Knut. Deras getost säljer så bra att hon lämnat kontorsrummet på skolan och hans hammare ligger nu mest på hyllan.

 Jaana Alamäki Enström hemma på gården i Bondersbyn med utsikt ner mot Kalixälven där getterna och killingarna finns. Getmjölken förädlas till olika ostar i företaget Kalix Ost.
Bild 1/6 Jaana Alamäki Enström hemma på gården i Bondersbyn med utsikt ner mot Kalixälven där getterna och killingarna finns. Getmjölken förädlas till olika ostar i företaget Kalix Ost. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Jaana Alamäki Enström i Kalix Osts eget mejeri där hon främst tillverkar getost.
Bild 2/6 Jaana Alamäki Enström i Kalix Osts eget mejeri där hon främst tillverkar getost. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Knut Enström och Jaana Alamäki Enström driver Kalix Ost med närmare tiotalet olika produkter, främst getost.
Bild 3/6 Knut Enström och Jaana Alamäki Enström driver Kalix Ost med närmare tiotalet olika produkter, främst getost. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Jaana Alamäki Enström visar den senaste produkten, en kolasås med olika smaker och med getmjölk som bas. Den ska heta Kalix-cajeta.
Bild 4/6 Jaana Alamäki Enström visar den senaste produkten, en kolasås med olika smaker och med getmjölk som bas. Den ska heta Kalix-cajeta. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Just nu finns det många killingar hemma på gården i Bondersbyn. Kalix Ost säljer även skinn från stora och små getter.
Bild 5/6 Just nu finns det många killingar hemma på gården i Bondersbyn. Kalix Ost säljer även skinn från stora och små getter. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
 Knut Enström och Jaana Alamäki Enström har inte bara getter, på gården finns även en finsk arbetshäst som Knut bland annat använder i den egna skogen.
Bild 6/6 Knut Enström och Jaana Alamäki Enström har inte bara getter, på gården finns även en finsk arbetshäst som Knut bland annat använder i den egna skogen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Då Jaana Alamäki Enström och Knut Enström sålde villan i Haparanda och flyttade till hans hemgård i Bondersbyn vid Kalixälven i Norrbotten väcktes tanken på att skaffa djur.

– Någon tanke på getter och getost fanns inte från början …, säger Jaana.

– … men hallå, avbryter Knut. Du har ju pratat om getter sedan vi började vara tillsammans. Först trodde jag att du skojade, men när det blev en konkret idé så blev jag inte förvånad.

– Ja, kanske det, säger Janna skrattande. Jag gillar i alla fall getter väldigt starkt, de är nyfikna och roliga, de passar mitt kynne och vi behövde något på gården.

”Hade ingen ladugård”

När idén om att skaffa getter och göra getost väl var kläckt gick det fort. Jaana som har erfarenhet av att sköta kor hemma hos mormor tvekade inte. Efter en kurs i småskalig matlagning hos Eldrimner i Jämtland och studiebesök på några getgårdar köpte de tolv killingar som de tog hem i snickerifirmans skåpbil, det var 2013.

– Vi hade ingen lagård så de fick bo i en hästbox första tiden. Sedan dess har vi byggt gethus och mjölkningsutrymme. Just nu har vi fullt med 34 mjölkande getter, dessutom bagge och många killingar, säger Janna.

Sedan 2014 har de mjölkat getterna och utvecklat getosttillverkningen.

– Vi har gjort allt stegvis med egna pengar. Vi köpte gamla nedlagda Konsumaffären i byn, jag byggde om och renoverade lokalerna. Vi har nu egen butik med café och i källaren har vi mejeriet och övervåningen hyr vi ut. Det har blivit bra, säger Knut.

Jobbar heltid med Kalix Ost

Han har fortfarande byggnadsfirman i gång men tar inte längre på sig uppdrag, möjligen mindre snickarjobb. Båda jobbar heltid med företaget Kalix Ost.

– Det är roligt, men jättemycket jobb. Osten ska ystas och lagras och sedan ska den distribueras till några fasta kunder, men vi säljer mest i butiken och på marknader. Men det kräver mycket mer än en vanlig heltid, säger Jaana.

Hon var först tjänstledig från arbetet som studievägledare på skolan i Kalix, men sa upp sig och satsade på getterna och osten.

– Jag kände att man måste satsa helhjärtat på det man gör och det har jag inte ångrat.

Kolasås gjord på getmjölk

Nu har de utvecklat sju sorters ost på getmjölk, både hårda och mjuka ostar med olika smaker. Dessutom gör de en hyvelbar ost på komjölk från en lokal mjölkgård.

– Vi söker även nya produkter, det senaste är en kolasås gjord på getmjölk. Den är inspirerad av mexikansk cajetasås som vi ska kalla Kalix-cajeta, berättar Jaana.

De har uppmärksammats som Årets nyföretagare 2014 i Kalix kommun. 2016 fick de brons i SM i mathantverk, för sin grill- och stekost. Nyligen fick de LRF Norrbottens och Swedbanks pris för Årets gröna företagare, utöver äran även 10 000 kronor.

– Det känns jätteroligt att bli uppmärksammad i olika sammanhang och att känna att affärsidén håller. Som det känns nu har vi nått den storlek vi ska ha, det blir inga fler getter men däremot siktar vi på nya produkter, säger Jaana och Knut.

”Fattigmanshäst”

Han måste skynda i väg till Naturbruksgymnasiet där han ska visa hur man jobbar med häst i skogen.

– Att köra med hästen i skogen är en annan rolig del av livet här hemma på gården där vi alltså har fattigmanskor och fattigmanshäst. Så kallade man nämligen förr i tiden getter och finska arbetshästar, säger Knut med ett brett leende.

FAKTA: Kalix Ost AB

Ägare: Jaana Alamäki Enström och Knut Enström.

Bor: Bondersbyn, Kalix kommun, Norrbotten, där de har drygt 30 hektar, mest skog. 34 mjölkande getter och en häst på gården.

Produkter: Ostproduktion i eget minimejeri.

Försäljning: Egen gårdsbutik, marknader och några fasta kunder.

Omsättning: Cirka 600 000 kronor.

Anställda: En deltidsanställd i ostpackeriet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen