Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 4 oktober 2019

Låg skörd blev högre med fler avbrottsgrödor

Lilla Bärby, Örsundsbro

Med fokus på sämsta fältet optimerar spannmålsodlaren Erik Winberg det ekonomiska resultatet – utan att skaffa mer mark. En ökad andel avbrottsgrödor i växtföljden hjälper honom att höja lägsta skörden.

 Med avbrottsgrödorna har Erik Winberg även kommande odlares ekonomi i tankarna: ”Jag vill inte förbruka jordens bördighet, utan helst öka den”, säger han.
Med avbrottsgrödorna har Erik Winberg även kommande odlares ekonomi i tankarna: ”Jag vill inte förbruka jordens bördighet, utan helst öka den”, säger han. FOTO: Anna Ellström

Uppländske lantbrukaren Erik Winberg maxar medvetet andelen oljeväxter i växtföljden. Sedan fyra år tillbaka har dessutom en del av kornet fått stryka på foten för ytterligare en avbrottsgröda – rödklöverfrö.

– Det innebär mer krångel och större risk och passar kanske inte den bekväme. När man bara odlar korn och vete kan man ta semester mellan insatserna och tröskningen, men oljeväxter måste passas som en fyraåring, säger han.

Oljeväxter och klöver

Krångel och risker vägs upp av förfruktseffekterna, tycker Erik Winberg. Länge har han använt strukturkalkning och täckdikning för att lyfta bördigheten på de sämsta delarna av gården. Nu hjälper oljeväxter och klöver till. Då kan han minska på insatser som jordbearbetning i veteodlingen och ändå höja skörden.

– Pålrötterna skapar en fin struktur och kanaler som dränerar jorden. Jag undviker att plöja för att bevara effekten.

Förfruktseffekt

Framför allt verkar de lägsta spannmålsskördarna bli högre när avbrottsgrödorna ökat, menar Erik Winberg.

– De goda åren tror jag mina skördar ligger i nivå med andras, men när kollegorna får dåliga skördar upplever jag att mina inte blir lika låga. Jag vill tro att det beror på förfruktseffekten.

Minskar volymerna

Klövern klarar sig utan gödsling och eftersom det knappt finns några tillåtna medel sprutar Erik Winberg väldigt lite. Oljeväxternas effekt på bekämpningsmedelsanvändningen är mer tveksam. Svampbekämpningarna blir färre i vetet, men rapsen sprutas desto mer.

När lagringsutrymmena är på marginalen kan avbrottsgrödorna hjälpa till att minska volymerna.

– Utan klövern och oljeväxterna skulle jag inte kunna lagra all min skörd. Från 15 hektar klöver blir det 8 kubikmeter frö, jämfört med 150 om jag odlat vete i stället.

Vill ha fler samarbeten

Erik Winberg odlar i dag lite hästhö och skulle gärna hitta fler samarbeten med djurgårdar för att få in mer vall på gården.

– Men om avståndet blir längre än en mil drar det med sig för mycket kostnader. Och någon mjölkgård så nära finns inte.

Samlad mark

Viljan att optimera logistiken ligger även bakom Erik Winbergs skepsis mot att ta sig an mer mark i företaget.

– Jag tror det finns ekonomi i att ha marken samlad, eftersom jag vinner mycket tid så fort något ska göras. Nettot blir inte självklart större med mer mark. Det är lönsamheten, inte omsättningen, man lever på. Och där hjälper avbrottsgrödorna till, säger han.

Fakta Lilla Bärby

Ligger: Utanför Örsundsbro, 3 mil sydväst om Uppsala.

Areal åker: 130 hektar

Grödor: Spannmålsodlingen domineras av höstvete, med avbrottsgrödorna höstraps och rödklöverfrö på 10 procent vardera av arealen. På 6 hektar odlas fyraårig vall för hästhö.

Skördenivå: 8 ton höstvete

Samarbete: Odlar halm till närliggande grisgård och får i utbyte flytgödsel till cirka 30 hektar.

Miljö: Jobbar med lärkrutor och blommande kantzoner och går nu med delar av arealen in i Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Överväger att börja ogräshacka rapsen.

LÄS MER: Hybridhöstkornet på frammarsch

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen