Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 17 maj 2018

Lägre beläggning gav högre avkastning

GÖTENE

Ytterligare en mjölkrobot och lägre beläggning visade sig vara vägen till framgång för Gunnar Forsberg och familjens företag. På träffen med vallhundsklubben hittade han dessutom sin nya ladugårdsförman.

 Det är ett väl sammansvetsat gäng som driver ekomjölksproduktionen på Per Olofsgården utanför Götene. Ladugårdsförman Carolina Adamsson trivs fint tillsammans med ägarfamiljen Gunnar, Eva och Patrik Forsberg.
Bild 1/11 Det är ett väl sammansvetsat gäng som driver ekomjölksproduktionen på Per Olofsgården utanför Götene. Ladugårdsförman Carolina Adamsson trivs fint tillsammans med ägarfamiljen Gunnar, Eva och Patrik Forsberg. FOTO: Daniel Strandroth
 Per Olofsgården går mer och mer mot svart i besättningen. De ger 600–700 kilo mer och fungerar oftast bättre i roboten.
Bild 2/11 Per Olofsgården går mer och mer mot svart i besättningen. De ger 600–700 kilo mer och fungerar oftast bättre i roboten. FOTO: Daniel Strandroth
 Småkavlarna hålls i boxar i samma hall som sinkorna. Gunnar Forsberg, Patrik Forsberg och Carolina Adamsson är alltid två som arbetar när morgonen i ladugården inleds.
Bild 3/11 Småkavlarna hålls i boxar i samma hall som sinkorna. Gunnar Forsberg, Patrik Forsberg och Carolina Adamsson är alltid två som arbetar när morgonen i ladugården inleds. FOTO: Daniel Strandroth
 Yngste sonen Patrik Forsberg arbetar heltid på gården och är helt inställd på att ta över verksamheten i framtiden.
Bild 4/11 Yngste sonen Patrik Forsberg arbetar heltid på gården och är helt inställd på att ta över verksamheten i framtiden. FOTO: Daniel Strandroth
 Eva Forsberg ägnar ungefär en halv arbetstid åt lantbruket och resten åt den ack så värdefulla "marktjänsten".
Bild 5/11 Eva Forsberg ägnar ungefär en halv arbetstid åt lantbruket och resten åt den ack så värdefulla "marktjänsten". FOTO: Daniel Strandroth
 När Land Lantbruk är på besök i slutet av april har korna redan hunnit beta ett par veckor ute i hagarna.
Bild 6/11 När Land Lantbruk är på besök i slutet av april har korna redan hunnit beta ett par veckor ute i hagarna. FOTO: Daniel Strandroth
 Per Olofsgården går mer och mer mot svart i besättningen. De ger 600–700 kilo mer och fungerar oftast bättre i roboten.
Bild 7/11 Per Olofsgården går mer och mer mot svart i besättningen. De ger 600–700 kilo mer och fungerar oftast bättre i roboten. FOTO: Daniel Strandroth
 Med hjälp av hunden Nelly vallar Gunnar Forsberg djuren till önskad plats i hagen. Det var för övrigt på en träff med vallhundsklubben som han kom i kontakt med sin blivande ladugårdsförman.
Bild 8/11 Med hjälp av hunden Nelly vallar Gunnar Forsberg djuren till önskad plats i hagen. Det var för övrigt på en träff med vallhundsklubben som han kom i kontakt med sin blivande ladugårdsförman. FOTO: Daniel Strandroth
 Carolina Adamsson har arbetat ungefär ett år som ladugårdsförman på Per Olofsgården och säger att detta är den bästa anställningen hon någonsin haft.
Bild 9/11 Carolina Adamsson har arbetat ungefär ett år som ladugårdsförman på Per Olofsgården och säger att detta är den bästa anställningen hon någonsin haft. FOTO: Daniel Strandroth
 Gunnar Forsberg har varit ekologisk mjölkproducent sedan mitten av 1990-talet. Genom köpet av Per Olofsgården har verksamheten kunnat växa och bli ekonomiskt bärkraftig.
Bild 10/11 Gunnar Forsberg har varit ekologisk mjölkproducent sedan mitten av 1990-talet. Genom köpet av Per Olofsgården har verksamheten kunnat växa och bli ekonomiskt bärkraftig. FOTO: Daniel Strandroth
 På taket till maskinhallen sitter sedan 2016 solceller som ger 40 000 kWh och täcker 35 procent av gårdens elbehov. Men det kommer att ta uppemot 20 år innan investeringen är betald.
Bild 11/11 På taket till maskinhallen sitter sedan 2016 solceller som ger 40 000 kWh och täcker 35 procent av gårdens elbehov. Men det kommer att ta uppemot 20 år innan investeringen är betald. FOTO: Daniel Strandroth

Dagen innan intervjun har man firat med tårta på Per Olofsgården. Årets vårbruk var överstökat på sex dagar och symboliserar inställningen hos Gunnar Forsberg, hans familj och medarbetare.

– När vi gör något, så gör vi det fullt ut. Det är lika bra att det blir klart, menar Gunnar.

FAKTA: 6 framgångsfaktorer

1. Gör så mycket som möjligt själv, i första hand byggnation men även reparationer och robotservice.

2. Duktig personal i olika åldrar, både män och kvinnor, med olika kompetenser.

3. Aldrig kompromissa med foderkvalitén.

4. Alltid två personer som arbetar på morgonen i ladugården för att minska stressen när något oförutsett inträffar.

5. Gå igenom beställningar och fakturor noggrant – gör dina anmärkningar innan du betalar.

6. Fullfölj det som du påbörjat.

Från 20 till 100 kor

Han startade en gång i tiden med en arrendegård på Kinnekulle och den marken har han fortfarande kvar. Köpet av Per Olofsgården någon mil söderut gjordes för att få en ladugård med lösdrift, ett krav för att kunna fortsätta med ekomjölk.

Steg för steg har verksamheten utvecklats, från 50 till 260 hektar och från 20 till 100 kor. Det har varit en del hinder på vägen men de senaste åren vittnar om både stigande omsättning och en jämn rörelsemarginal på cirka 25 procent.

När gården 2004 installerade en första robot blev det struligt. De testade att flytta foderstationerna, fri trafik och provade en labyrintlösning – men utan framgång. Inte förrän ytterligare en robot kom på plats tio år senare lossnade det.

”Investeringen har redan betalat sig”

– Vi köpte begagnat och det gick på 450 000 kronor inklusive installation. Nu har vi ungefär 45 mjölkande per robot och har gått från 9 000 kilo till 10 600. Den investeringen har redan betalat sig, konstaterar Gunnar Forsberg.

Dirigerad av Gunnars visslingar gör vallhunden Nelly ett förtjänstfullt jobb när vi vill ha några av gårdens djur med på bilderna. Det var också under en träff med vallhundsklubben som Gunnar råkade sin blivande ladugårdsförman. Carolina Adamsson arbetade då på Nötcenter Viken, men letade ett nytt jobb närmare hemmet. Samtidigt hade den tidigare förmannen på Per Olofsgården slutat.

– Det har blivit väldigt bra för båda parter. Detta är det bästa stället av alla som jag har jobbat på. Vi har en bra stämning och det är aldrig några problem när någon behöver lite hjälp, säger Carolina.

”När vi kan göra saker så gör vi det”

Gården lägger ned stort engagemang på aveln och prioriterar lynnet. Korna ska vara lugna och lätthanterliga och de vill ha tjurar med testade döttrar. Per Olofsgården har haft två hundratonnare – den ena svart och den andra röd – och behåller korna längre än genomsnittet.

FAKTA: Ekonomin

Omsättning 2017: 6 942 810 kronor.

Omsättningsökning 2016 mot 2013: 39 procent.

Resultat efter avskrivningar: 1 863 562 kronor.

Rörelsemarginal: 26 procent.

Soliditet: 26 procent.

Gunnar Forsberg har en praktisk och prestigelös syn på verksamheten. Sysslor som gödselkörning, slåtter och pressning lejs in av ekonomiska skäl. Ensilagebalarna pressas stationärt på gården vilket sparar tid och ger mindre skador. En silo från den gamla betongfabriken i närheten har blivit en utmärkt halmförvaring.

– När vi kan göra saker själva så gör vi det. Sedan behöver man inte alltid haka på de rekommendationer som gäller för stunden. När spannmålsföretagen ville att man skulle odla kvarnvete sådde vi havre i stället och det gav ett minst lika bra netto, säger Gunnar Forsberg.

Ett generationsskifte närmar sig. Yngste sonen Patrik arbetar redan heltid på gården och blir den som tar över. Gunnar ser förstås en framtid för honom.

– Lantbruk är det viktigaste jobbet som finns. Äta kommer vi alltid att behöva göra, säger han.

SE FILM: ”Det är en framtidsbransch”

FAKTA: Per-Olofsgården

Ägare: Gunnar Forsberg, 60, genom enskild firma. Hustrun Eva, 57, och sonen Patrik, 28 arbetar också i företaget liksom ladugårdsförmannen Carolina Adamsson, 53. Man räknar med 3,5 heltidstjänster.

Verksamhet: Ekologisk mjölkproduktion med tillhörande växtodling. Levererar till Arla. Äger även 240 hektar skog som kan avverkas när mjölk- eller spannmålspriserna är låga.

Areal: Har gått från 50 till 260 hektar. Sex- eller sjuåriga växtföljder med vall, havre, vete, åkerböna, raps samt ibland rågvete. Byggde ut torken 2017 för att kunna lagra spannmål på gård. Gör spannmålsaffärer med Lantmännen och Varaslättens Lagerhus.

Maskinpark: Fyra traktorer, varav tre Massey-Ferguson och en New Holland. New Holland skördetröska. Väderstad ringvält, tallriksharv och pinnharv. Tive Såjet såmaskin. Puttinger strängläggare.

Mjölkproduktion: Startades 1979 och ställdes om till ekologisk 1995. Har gått från 20 till 100 mjölkande. Köpte nuvarande gård 2001. Började med robotmjölkning 2004. Har sedan 2013 två De Laval-robotar. Mullerup foderblandare och bandfoderutfodring. Satellitbassäng 4 kilometer från gården för minskade gödseltransporter.

Energiproduktion: Satte upp solceller 2016. Har planer att i framtiden gå ihop med andra djurhållare i trakten och leverera till biogasanläggning samt sätta in flispanna till spannmålstorken.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen