Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 augusti 2018

Lägsta foderproduktionen i Europa på nästan 20 år

EU-kommissionen skriver ned skördarna i EU ytterligare, på grund av fortsatt extremvärme och torka i norra och centrala Europa.

 Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet.
Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet. FOTO: Per Emgardsson

Kommissionen sänker den uppskattade snittavkastningen för alla grödor utom höstkorn jämfört med förra månaden i MARS-rapporten. Spannmålsskördarna beräknas nu bli knappt 5 procent lägre än femårsgenomsnittet.

Sänkt prognos för sockerbetor och potatis

Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet. Stora sänkningar av majsskörden i Centraleuropa och Frankrike vägs upp av höjningar av skördeprognosen för sydöstra Europa där förhållanden varit goda.

Prognosen för sockerbetor och potatis, som inte odlas så mycket i sydost, sänks till avkastningsnivåer under femårssnittet.

Lägsta foderproduktionen sedan 1999

Beten i stora delar av centrala och norra Europa samt i nordöstra Frankrike har inte visat så låg produktion av foder sedan EU-kommissionen startade sina observationer 1999.

LÄS MER: Skörderapport sänker majs och vetepriset

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen