Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 augusti 2018

Lägsta foderproduktionen i Europa på nästan 20 år

EU-kommissionen skriver ned skördarna i EU ytterligare, på grund av fortsatt extremvärme och torka i norra och centrala Europa.

 Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet.
Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet. FOTO: Per Emgardsson

Kommissionen sänker den uppskattade snittavkastningen för alla grödor utom höstkorn jämfört med förra månaden i MARS-rapporten. Spannmålsskördarna beräknas nu bli knappt 5 procent lägre än femårsgenomsnittet.

Sänkt prognos för sockerbetor och potatis

Den uppskattade hektarskörden av kärnmajs sänks något, men är över femårsgenomsnittet. Stora sänkningar av majsskörden i Centraleuropa och Frankrike vägs upp av höjningar av skördeprognosen för sydöstra Europa där förhållanden varit goda.

Prognosen för sockerbetor och potatis, som inte odlas så mycket i sydost, sänks till avkastningsnivåer under femårssnittet.

Lägsta foderproduktionen sedan 1999

Beten i stora delar av centrala och norra Europa samt i nordöstra Frankrike har inte visat så låg produktion av foder sedan EU-kommissionen startade sina observationer 1999.

LÄS MER: Skörderapport sänker majs och vetepriset

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen