Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 10 mars 2019

Lantbrukare pluggar företagsledning

ROMAKLOSTER

Många lantbrukare är bra på det tekniska och hur djuren ska skötas men känner att de har brister när det gäller företagsledning och ledarskap. Därför har Grönt Centrum på Gotland startat en utbildning i ekonomi och management.

 Kursledarna Maria Eriksson och Hanna Cederlund.
Kursledarna Maria Eriksson och Hanna Cederlund. FOTO: KARL MELANDER

– Vi har märkt att det finns en efterfrågan på mer kunskaper i företagsledning. Lantbrukarna är produktionsinriktade men ofta saknas kunskaper i ekonomi och företagsledning, säger Hanna Cederlund som varit ansvarig för kursen.

Heltidsstudier

Den startade i början av november förra året och pågick till slutet av februari. Två kursdagar i veckan med hemuppgifter innebar studier på heltid men möjligheter för deltagarna att sköta om sitt lantbruk. Många av kursdeltagarna är lantbrukare men inte alla.

– Det har varit 15 deltagare från olika bakgrunder. Några driver redan företag, andra är på väg att ta över ett företag de närmaste åren. En del av deltagarna står utanför de gröna näringarna men funderar på att byta bransch.

Grundläggande ekonomi

De som gick kursen hade olika tankar kring varför de gick den. Några ville lära sig grundläggande ekonomi och bokföring medan andra ville lära sig om ledarskap och strukturera upp sin verksamhet.

– Generellt har engagemanget varit stort kring den praktiska företagsekonomin i form av bokföring och läsa bokslut och ledarskap.

– Vi har jobbat mycket med uppgifter som de kan göra på befintliga verksamheter, säger Hanna Cederlund. Det handlar om att göra affärsplaner, budgetar och investeringskalkyler för sitt företag.

 Catharina Olsson vid tavlan.
Catharina Olsson vid tavlan. FOTO: KARL MELANDER

Nöjda elever

Hon är nöjd med första upplagan av den här kursen.

– Kursen har gått riktigt bra. Det är första gången den körs och eleverna är överlag väldigt nöjda och tycker de fått med sig mycket praktiska och handfasta saker att jobba med.

Ännu mer ekonomi

Vid kursutvärderingen fanns önskemål om ännu större fokus på ekonomi. Nivån är motsvarande gymnasium eller strax över och är en grundläggande företagsledarutbildning.

Maria Eriksson, utbildningsledare på Grönt Centrum, menar att det handlar om en kompetensutveckling som lantbrukarna efterfrågar.

Studiebesök på lantbruk

Hanna Cederlund har lagt upp kursen och undervisar själv på kursen. I övrigt är det externa föreläsare och många studiebesök hos lantbrukare som visar upp hur de sköter och leder sitt företag.

– Vi går igenom budget, investeringskalkyler, organisation, ekonomi och marknad.

 – Deltagarna får lära sig resonera kring strategi och ekonomisk planering och får hjälp att analysera sina egna företag, säger Hanna Cederlund.
– Deltagarna får lära sig resonera kring strategi och ekonomisk planering och får hjälp att analysera sina egna företag, säger Hanna Cederlund. FOTO: KARL MELANDER

Analyserar företag

– Deltagarna får lära sig resonera kring strategi och ekonomisk planering och får hjälp att analysera sina egna företag, säger Hanna Cederlund.

Både Maria Eriksson och Hanna Cederlund hoppas och tror att det blir en fortsättning.

– Vi hoppas verkligen att vi kan erbjuda en ny kurs till hösten med ett upplägg som liknar den vi kört i år, säger Hanna Cederlund.

LÄS OCKSÅ: Så hittar hon anställda med dubbel kompetens

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen