Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 1 juni 2018

Lantmännen förlorar på etanolen

Lantmännens vinst första tertialet rasade med 17 procent. Det lägre resultatet beror helt och hållet på ett lägre pris.

 Per Olof Nyman, Lantmännen.
Per Olof Nyman, Lantmännen. FOTO: Ann Lindén

Resultatet efter finansnetto var 293 miljoner kronor från januari till och med april. Det går att jämföra med 354 miljoner kronor samma period förra året.

– Ett avsevärt lägre etanolpris har påverkat första tertialets resultat negativt, men frånsett detta så fortsätter våra affärer att utvecklas enligt plan, säger Per Olof Nyman, Lantmännens koncernchef i ett pressmeddelande.

Sjunkande etanolpris boven i dramat

Division Energis rörelseresultat blev 38 miljoner kronor, en försämring med över 100 miljoner kronor.

Det lägre resultatet förklaras av att etanolpriset har sjunkit kraftigt. I början av 2017 var priset uppåt 650 euro per kubikmeter. Nu är priset under 450 euro per kubikmeter.

Division Lantbruks vinst blev 67 miljoner kronor, en förbättring med tre miljoner kronor. Lantmännen Maskin, som sedan årsskiftet ingår i divisionen, noterade en stark försäljningsökning i tertialet och har förbättrat sitt resultat från föregående år.

”Har inlett 2018 på ett bra sätt”

Division Livsmedel utvecklas stabilt, och visar ett resultat i nivå med föregående år: 157 miljoner kronor, också det tre miljoner kronor bättre.

Affärsområde Swecon, en fristående del av Lantmännen sedan årsskiftet, fortsätter att utvecklas positivt. Resultatet för första tertialet blev till 88 miljoner kronor, en förbättring med 22 miljoner kronor.

– Vi har inlett 2018 på ett bra sätt, och jag ser fram emot en positiv utveckling under resten av året, säger Per Olof Nyman.

LÄS MER: Lantmännen tog beslut om rekordutdelning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen