Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 maj 2019

Lantmännen fortsätter att investera i HK Scan

STOCKHOLM

Lantmännen är beredda att gå in med drygt 60 miljoner kronor i den nyemission som köttkoncernen HK Scan aviserade i samband med kvartalsrapporten.

– En bra investering, säger Lantmännens VD Per Olof Nyman.

 Per Olof Nyman, vd för Lantmännen, under föreningsstämman 2019.
Per Olof Nyman, vd för Lantmännen, under föreningsstämman 2019. FOTO: Johan Sedenius

Det var för två år sedan som Lantmännen köpte 70 procent av de K-aktier som Sveriges Djurbönder, svenska Scans forna leverantörsförening, ägde i HK Scan.

Lantmännens ägande av HK Scan motsvarar 5,97 procent av aktierna och 10,10 procent av rösterna.

Som Land Lantbruk rapporterade i går, onsdag, har styrelsen i HK Scan beslutat föreslå en nyemission på som mest 60 miljoner euro med möjlighet att vid överteckning utöka emissionen med som mest 12 miljoner euro.

Vill behålla positionen

Under Lantmännens föreningsstämma i Stockholm samma dag förklarade VD Per Olof Nyman, som ingår i HK Scans styrelse och alltså har medverkan i beslutet, att avsikten är att delta i köttkoncernens nyemission för att upprätthålla kontrollpositionen på cirka 10 procent av rösterna i bolaget.

Han slog fast att investeringen i HK Scan inte har varit negativ för Lantmännen och att inriktningen är att stärka ägarsamarbetena med HK Scan liksom med kycklingkoncernen Scandi Standard.

Ägandet, framhöll Per Olof Nyman, ger ingångar på styrelsenivå och möjlighet att påverka besluten.

– Nyemissionen i HK Scan är nödvändig i sitt sammanhang för att ge den nya ledningen tid att åtgärda affären. Det har varit väldigt problematiskt för HK Scan under lång tid, säger Per Olof Nyman till Land Lantbruk.

Flera beslut återstår

Han konstaterar att flera beslut återstår i frågan om nyemissionen, bland annat priset på aktierna.

En enkel räkneoperation utifrån Lantmännens 10-procentiga andel av rösterna ger cirka 6 miljoner euro, motsvarande drygt 60 miljoner kronor.

– Beloppet är inte helt definierat men det är nog en ganska god skattning, säger Per Olof Nyman.

Hur bedömer du att lantmännens medlemmar ser på en investering på över 60 miljoner kronor i ett bolag med stora problem?

– Jag tror att det är en ren styrelsefråga. Det är klart att det är mycket pengar men man måste också ha med sig att Lantmännen har 44 miljarder kronor i omsättning och en balansräkning på 37 miljarder. I det sammanhanget är det inte så mycket.

– Det är väldigt viktigt för oss att vi ger HK Scan möjlighet att överleva och bli ett mer lönsamt bolag. Vi tror att det är en bra investering, säger Per Olof Nyman.

Hur ser du på den närmaste framtiden för HK Scan?

– Jag ser positivt på möjligheten att vända. Det finns få aktörer i den här geografin, de andra tjänar inte jättemycket pengar och den svenska verksamheten i HK Scan är lönsam. HK Scan är viktigt för oss eftersom det är våra medlemmar som är leverantörer.

Beslut om nyemissionen i HK Scan fattas på en extra bolagsstämma som är utsatt till den 29 maj.

LÄS MER: Nyemission ska ge HK Scan 60 miljoner euro

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen