Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 juni 2017

Lantmännen lämnar Ystads hamn

Lantmännen säljer silon i Ystads hamn till kommunen och kommer att lämna hamnen under 2020, meddelar koncernen.

Bild 1/2 FOTO: Tina Andersson
Bild 2/2 FOTO: Ann Lindén

Försäljningen av silon ger totalt 63 miljoner kronor som ska investeras i anläggningen i Hammenhög.

Beslutet är en del i Lantmännens strävan efter att stärka positionen inom svensk spannmålshandel och modernisera de kvarvarande spannmålsmottagningarna i Skåne, enligt ett pressmeddelande.

”Enklare att leverera till oss”

”Våra kunder ska märka att det blir ännu enklare att leverera till oss. Vi kommer att få ett bra varuflöde från där spannmålen odlas till där den konsumeras”, säger Mikael Jeppsson, chef för Spannmålsenheten på Lantmännen, i ett uttalande.

En platta för spannmålsmottagning kommer att anläggas utanför Ystad, vilket innebär att framtida leveranser inte behöver köras genom centrala staden. Det kommer att ge en tidsvinst för transportörerna och ett större upptagningsområde för spannmålsmottagningen, menar Lantmännen.

Ökad silokapacitet

Strukturförändringarna medför alltså investeringar i Hammenhög, där Lantmännens anläggning byggs ut med tork och lagring. I Helsingborg ökas också lagringskapaciteten på, denna gång med 30 000 ton, enligt pressmeddelandet.

”Silokapaciteten i Hammenhög kommer att öka med 20 000 ton till totalt 37 000 ton och torkkapaciteten med 100 ton per timme. Cirka 5 procent av Lantmännens spannmål kommer från denna region och ett smidigt flöde är avgörande för våra framtida resultat”, säger Fredrik Jönsson, chef för produktionsanläggningarna inom Lantmännen.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen