Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 april 2019

Lantmännen vill bli finsk etta

Helsingfors

Med hjälp av storebror i Sverige ska finska Lantmännen bli störst på den finska lantbruksmarknaden.

– Nu är vi stark tvåa och någon dag i framtiden vill vi bli marknadsledande på den finska marknaden, säger Antti Meriläinen, vd på Lantmännen Agro Oy.

 Antti Meriläinen, vd för Lantmännen Agro Oy i det nyinredda gröna huvudkontoret utanför Helsingfors.
Antti Meriläinen, vd för Lantmännen Agro Oy i det nyinredda gröna huvudkontoret utanför Helsingfors. FOTO: Torbjörn Esping

Sedan november är Lantmännens bygge på lantbrukssidan i Finland klart, när köpet av nötfoderföretaget Raisioagro blev godkänt. Lantmännen Feed Oy kommer tillsammans med Lantmännen Agro Oy att ha en tredjedel av den finska marknaden. Och vara tvåa efter Hankkija som är en del av danska DLA, och som har hälften av marknaden.

Erbjuda svenska tjänster

Men förhoppningen är att alltså att växa och bli nummer ett i Finland. Bland annat genom att erbjuda en del av tjänsterna, som aktiv spannmålshandel, som Lantmännen Lantbruk erbjuder i Sverige.

Strukturomvandlingen i Finland har inte gått så långt som i Sverige. Gårdarna och besättningarna är mindre. Lantbrukarna lagrar i högre grad sin spannmål på gården och kör den direkt till industri.

Lokalt nät

Medan Lantmännen i Sverige är en kooperation är Lantmännen Agro i Finland ett nät av 38 lokala privata entreprenörer med 75 butiker, som nu skyltat om från gult till grönt.

Liten traktormarknad

Och där Lantmännen säljer Valtra i Sverige, har det finska märket som stod för 752 av 1286 nya sålda traktorer i Finland, sin egen organisation. Och det är inte aktuellt för Lantmännen i Finland att börja sälja traktorer till de redskap som finns i butikerna.

– Den finska traktormarknaden är tyvärr väldigt liten, och det är inte en lönsam affär att sälja 50 till 100 traktorer, säger Antti Meriläinen, som uppskattar att marknaden för andra märken än Valtra till drygt 500 traktorer.

 Lantmännens Feed Oy:s fabrik i Ylivieska.
Lantmännens Feed Oy:s fabrik i Ylivieska. FOTO: Lantmännen

Från jord till bord

Satsningen i Finland innebär att Lantmännen får ihop kedjan där från jord till bord. Lantbrukare kan skylta i fält att de odlar råg till koncernens rågbröd.

Det finns förstås också besparingar för koncernen att göra när Lantmännen blir större och får billigare inköp och ett samordnat affärssystem. Man kan också hjälpa varandra inom koncernen med forskning och utveckling. Och rent handgripligt – till exempel exporterades spannmål från Finland till Sverige efter missväxten i Sverige.

Feed Oy

Huvudkontor i Raisio med 74 medarbetare

Försäljning 74 miljoner euro

Produktion 215 000 ton

Fabriker 2, i Kouvola och i Ylivieska

Inte lika svår torka

Lantmännens division Lantbruk gjorde en väsentligt lägre vinst förra året på grund av den låga spannmålsskörden. Den finska delen lär ha gått bättre än den svenska eftersom det finska lantbruket inte drabbades lika hårt.

– Torkan var inte lika svår i Finland, vår spannmålsaffär har växt säger, säger Antti Meriläinen.

– Vi har haft en del extra kostnader för omskyltning och nytt IT-system, men annars utvecklas det ekonomiskt enligt plan.

 En av butik Agro Oys butiker.
En av butik Agro Oys butiker. FOTO: Lantmännen

Agro Oy

Huvudkontor i Vantaa med 66 medarbetare

Försäljning 340 miljoner euro

Återförsäljare 38

Butiker 75

Alla butiker drivs av entreprenörer

Testanläggning och fröpackning i Hauho

Kräver vinst

Lantmännen kräver förstås också att finska Agro Oy går med vinst och genererar pengar till koncernen, och är en bra affär för medlemmarna i Sverige.

– Vi kommer definitivt att leverera till de svenska ägarna.

Men innebär inte det här att ni tar pengar från finska bönder och ger till svenska lantbrukare?

– Det är ett affärsmässigt förhållande. Och är vi inte bondens bästa partner gör vi ingen vinst. När vi var en del av börsnoterade Kesko gick pengarna till aktieägarna, säger Antti Meriläinen.

LÄS MER: Lantmännen satsar på havre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen