Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 2 juni 2017

Lite fusk med jordgubbar förra året

Den kalla våren har fördröjt årets jordgubbssäsong, men nu är den i gång. Förra året var ovanligt lite problem med fusk där utländska jordgubbar sålts som svenska – Jordbruksverket upptäckte inte ett enda fall.

 Jordbruksverket skickar jordgubbar som misstänks vara felmärkta på analys. I analysen använder man referensprover från svenskodlade jordgubbar som man jämför med olika isotoper, alltså varianter av ett grundämne i jordgubbarna. På så sätt kan man bedöma om jordgubbarna är odlade i Sverige eller inte.
Jordbruksverket skickar jordgubbar som misstänks vara felmärkta på analys. I analysen använder man referensprover från svenskodlade jordgubbar som man jämför med olika isotoper, alltså varianter av ett grundämne i jordgubbarna. På så sätt kan man bedöma om jordgubbarna är odlade i Sverige eller inte. FOTO: Mostphotos

– 2016 var det en tidig och perfekt säsong för de svenska odlarna, medan vädret var sämre i övriga Europa, tillgången och vädret påverkar mycket, säger Waldemar Ibron på Jordbruksverkets växtkontrollenhet.

Förra året utförde Jordbruksverket 161 kontroller av jordgubbar. Av dem underkändes åtta eftersom det på förpackningarna ska framgå vilket ursprung och vilken kvalitetsklass jordgubbarna har, något som saknades i dessa fall.

Vid två fall misstänktes fusk och jordgubbarna skickades på analys, men analyserna visade inte på några felaktigheter.

Mer fusk om prisskillnaden är stor

2015 var jordgubbssäsongen sen i Sverige. Det ledde till stor prisskillnad mellan svenska och utländska jordgubbar, vilket ökade risken för att ickesvenska jordgubbar skulle säljas som svenska.

Det året gjordes 205 kontroller, varav 15 underkändes. Tio prov skickades på analys och av dem visade två på klart fusk och att jordgubbarna var ompackade. Två visade att sannolikheten var stor att jordgubbarna var ompackade.

– Vi kontrollerar märkning och kvalitet. Vi känner igen standardförpackningar och reagerar om förpackningen är någon vi inte känner igen. Vi känner också till vilka odlare som finns i området och frågar var jordgubbarna är köpta. Är de öppna och pratar om detta känner man sig trygg, säger Waldemar Ibron.

Får in tips

Kontrollerna görs vid försäljning av jordgubbar vid torg, vägkanter och i butiker. Jordbruksverket får också in tips om misstänkt fusk.

– Tidigt på säsong är det oftare odlare som tipsar. De tre tipsen jag fått nu har varit från odlare. Senare under säsong ringer privatpersoner. Vi är väldigt tacksamma för alla tips men vi har inte beredskap att åka ut på allt.

Jordbruksverket kontrollerar frukt och grönsaker under hela året men under sommaren ligger fokus på jordgubbar. Många av jordgubbarna som säljs under våren och försommaren är från Spanien, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien.

Om ni upptäcker fusk, vilken blir konsekvensen?

– Analysen av provet tar tio arbetsdagar. Visar det på fusk skickar vi det vidare till Jordbruksverkets jurister som bedömer om det finns tillräckligt för åtal.

Waldemar Ibron känner enbart till ett fall som lett till åtal.

Vilka jordgubbar väljer du själv?

– Jag väljer de bästa, svenska och närodlade. Mitt tips är att välja olika sorter. Man tror att jordgubbar smakar lika men det gör de inte, de är som äpplen, säger Waldemar Ibron.

Relaterade artiklar

Till toppen