Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 14 september 2017

Liten ska bli större med mikrosatsning

Om några veckor rasslar de första maltkornen in i Sveriges modernaste mälteri på Warbro kvarn mellan Katrineholm och Flen i Sörmland. Kvarnen som specialiserat sig på odling och malning av gamla kultursorter tar nu steget in i de hippa mikrobryggerierna.

 Thomas Björklund.
Thomas Björklund. FOTO: Anders Ingvarsson

Precis som med de mjöl som mals i den lilla men moderna kvarnen så handlar det om en mycket nischad produktion av malt. Warbro kvarns mälteri räknar med att mälta 250 ton om året till att börja med. Det är felräkningsvolymer jämfört med giganten Viking malt i Halmstad som mältar 600 000 ton.

– Det är något helt annat de sysslar med. Vi är småskaliga men den här satsningen är ändå stor i vår värld, säger Kerstin Björklund, VD för Warbro kvarn, som hon driver med sin man Thomas, som är ansvarig för bland annat odlarkontakter.

De står i den nybyggda mälteribyggnaden bland rostfria rör och behållare. Om bara någon vecka dras produktionen igång. Warbro kvarn investerar 7-8 miljoner kronor i mälteriet, något som krävde att företaget tog in externa investerare för att få banken med sig.

 Thomas och Kerstin Björklund.
Thomas och Kerstin Björklund. FOTO: Anders Ingvarsson

I år har Warbro kvarn kontraktsodlat maltkorn på nära 100 hektar. Och man satsar på en tidigare nästan utdöd sort ”Balder”. På 1940-talet ansågs den vara världens bästa.

– Vi räknar med 300 ton i år. Förhoppningen är att den ska ge unik smak och fungera bra i ekologisk odling.

Om Viking malt riktar sig mot bryggeribranschens jättar så finns Warbros kunder bland bryggarnas lilleputtar; små, nischade mikrobryggerier som säljer på smak och till kunder som vill ha något extra.

– Bakgrunden till satsningen var att vi fick förfrågningar om att göra malt och att vi ser en liknande utveckling av små bryggerier som vi sett bland bagerierna, säger Kerstin Björklund.

FOTO: Anders Ingvarsson

– När vi började med kvarnverksamheten 2003 var det med dinkel. Men vi såg snart att det fanns ett behov av andra gamla kultursorter. När de små trendiga bagerierna blev flera räckte det inte att nischa sig med bröden utan de ville också nischa sig med råvarorna. samma utveckling sker inom mikrobryggerierna, säger Thomas Björklund.

Gårdens egen odling begränsas till försöksodlingar och till uppförökning av utsäde av de sorter man vill ha odlade. Odlingen sker hos ett 20-tal odlare som från början var koncentrerade nära Warbro kvarn men idag finns runt om i Märlardalen och även i Skåne.

– Det handlar om att sprida riskerna. Vädret ska inte kunna slå ut all produktion, menar Thomas Björklund.

FAKTA: Warbro kvarn

Maler gamla kultursorter som odlas på kontrakt. Odlar på kontrakt även ekologiskt vanligt vete och råg.

Produktion: 500 ton

Inviger nytt modernt mälteri i slutet av september.

Omsättning: Drygt 5 miljoner (2016)

Ägare: Familjen Björklund, men sedan ett år tillbaka även fem externa investerare genom Sörmlandsfonden.

Kuriosa: Var i år nominerade till nordiska Emblapriset.

Att man valt att satsa på gamla kultursorter – dinkel, emmer, nakenhavre, nakenkorn, och senast enkorn – beror på att flera av de bästa bagarna efterfrågar den typen av råvara.

– Men det är också sorter som passar bra i ekologisk odling, tränger undan ogräs bra och ger förhållandevis bra avkastning.

Betalningsmodellen innebär att odlarna ska få samma lönsamhet per hektar när de odlar åt Warbro kvarn som om de odlat andra spannmål.

 Warbro kvarn
Warbro kvarn FOTO: Anders Ingvarsson

– Många tycker också det är intressant att odla de här kultursorterna, säger Thomas när han stegar ut i ett fält några kilometer bort. Där försöksodlar han på sju hektar det som kallas för evolutionärt vete – en blandning av flera olika vetesorter där tanken är att de på sikt ska överkorsa varandra.

Thomas Björklund tror starkt på metoden:

– Evolutionärt vete ger en annan stabilitet, sorterna buffrar för varandra och det klarar sjukdomsangrepp bättre än om man odlar en homogen sort. Sedan får vi se hur det utvecklas och vad bagarna tycker. Någon måste ju köpa.

Att ta risker har varit en del i affärsutvecklingen i Warbro kvarn som är inhyst i det gamla grisstallet. Med mälteriet tar man ännu en stor risk – men får också ett helt nytt ben att stå på.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen