Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 27 augusti 2017

"Lupin är ett bra alternativ för Norden"

Potentialen för matlupiner som en alternativ proteinkälla är stor i Sverige, enligt företaget Nordisk råvara som kontrakterar svenska lantbrukare för odling.

 Gunnar Backman på Nordisk råvara.
Gunnar Backman på Nordisk råvara. FOTO: Tove Nilsson

Nordisk råvara är ett nytt företag som vill utveckla inhemsk odling av baljväxter. Svenskodlade ekologiska matlupiner är en av grödor de satsar på som en ny potentiell proteinkälla för människor.

– Vi tycker att här i Norden är det ett bra alternativ att odla lupin i stället för att importera soja. Vi har använt lupin till djurfoder i många år, men det är en utmärkt livsmedelsgröda också, säger Gunnar Backman på Nordisk råvara.

FAKTA: Lupin som livsmedel

I maj lanserade Garant en yoghurtliknande produkt av lupin odlad i Tyskland.

I andra delar av världen är lupiner ett mycket vanligare livsmedel än i Norden, bland annat i Sydeuropa och Mellanöstern.

En nackdel med lupin är att den är allergen, i likhet med soja och jordnötter.

Han driver företaget tillsammans med Tomas Erlandsson. Tidigare har båda arbetat med projekt om nya potentiella grödor för svensk odling i Jordbruksverkets regi.

Utveckling pågår

Vild lupin och trädgårdslupin har besk smak, men i sorterna som odlas till livsmedel har beskan sänkts genom förädling. Utvecklingen av olika livsmedelsprodukter av lupin pågår.

– Vi håller på att ta fram olika fraktioner, det vill säga att man kan få den hel eller krossad, som mjöl och olika andra fraktioner till exempel ett rent proteinisolat. Man kan använda lupin för att göra veganska produkter, allt från ersättning för mejeriprodukter till ägg eftersom lupin är kraftigt emulgerande. Företaget har vunnit Vinnovas pris för innovativ och klimatsmart mat med en slät, crème fraiche-liknande lupinkräm.

– Den är helt smakneutral. Från den här produkten man kan göra majonäs, dressingar, såser, tårtfyllningar, smoothies och till och med glass av en och samma produkt, säger Gunnar Backman.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen