Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 13 oktober 2019

Maltkornspriserna pressas av Brexit

Det har varit ett bra skördeår för maltkornet men marknaden är under press. Bland annat håller en stor export av maltkorn från Storbritannien inför Brexit priset nere.

 – Storbritannien är stora maltkornproducenter och just nu gör de vad de kan för att trycka ut så mycket som möjligt på europamarknaden, säger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlareföreningen.
– Storbritannien är stora maltkornproducenter och just nu gör de vad de kan för att trycka ut så mycket som möjligt på europamarknaden, säger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlareföreningen. FOTO: Robert Tedestedt

Trots hot om för mycket regnande i augusti-september har de flesta odlare lyckats tröska och klarat grobarheten i årets maltkornsskörd.

– Vi var ganska oroliga ett tag men vi hade tur med vädret på slutet av skördeperioden så det fanns möjlighet att komma ut och tröska. Jag uppskattar att det är max tio procent som inte klarade sig, säger Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlareföreningen.

Brist i fjol

Samtidigt är marknaden för maltkorn under press. Mälterierna har redan försett sig visa av fjolårets problem. Då var det brist till följd av låg skörd samtidigt som proteintalen var alltför höga.

– För att inte hamna i samma sits i år igen har de köpt på sig maltkorn från länder med tidig produktion. Och kan klara försörjningen en bra bit in på nästa år, säger Johan Karlzén.

Trycker ut maltkorn

Storbritannien är normalt ett importland av maltkorn men inför hotet om ”pålagor och tullar” vid ett eventuellt Brexit gör brittiska odlare sitt yttersta för att bli av med spannmål och i första hand korn.

– Storbritannien är stora maltkornproducenter och just nu gör de vad de kan för att trycka ut så mycket som möjligt på europamarknaden, säger Johan Karlzén.

Lagra på gården

Han menar att Brexit är ett problem för lantbrukare.

– Även om det blir en överenskommelse så är risken stor att det blir exportstopp fram till spelreglerna är klara. Håller man då på med spannmål eller fysiska varor som är levande på något vis är det ju inte så roligt att bli sittande med dem och inte veta vad du får betalt, säger Johan Karlzén.

Johan Karlzén spår att det pressade priset kommer att bestå fram till vårvintern. Den rekommenderade strategin är därför att lagra på gården och avvakta, om man har möjlighet till det.

FAKTA: Priser

Prisbilden ligger i dag kring 1,25 kronor per kilo för foderkorn med en premie på 20–25 öre för maltkorn.

I oktober 2018 låg priset för maltkorn på 1,50-1,70 kronor.

Källa: Svenska Foder

LÄS MER: Svalnande maskinmarknad i Europa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen