Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 16 november 2017

Miljoner på väg ut – Sveriges Djurbönder påbörjar aktieutdelningen

De flesta av Sveriges Djurbönders andelsägare har hört av sig eller spårats och nu på måndag börjar utdelningen av 3,6 miljoner aktier i HK Scan.

FOTO: Per Emgardsson

Efter årsskiftet är det sedan dags för resterande del av de totalt 415 miljoner kronor som ska delas ut i samband med likvidationen av föreningen.

– Det har varit en intensiv period och svårare än vi trodde att få fatt i alla, säger Jan Tholerus, koordinator för Sveriges Djurbönders likvidation.

I mars bestämde en enhällig stämma att Sveriges Djurbönder ska upphöra som förening och likvidationsprocessen startade.

Föreningen har ett kapital på drygt 300 miljoner kronor och 3,6 miljoner aktier i HK Scan (värda drygt 100 miljoner kronor) som ska delas ut. Tillgångarna delas ut i proportion till varje medlems insatskapital.

PREMIUM: Miljontals kronor söker ägare

Via brev och hemsida har Sveriges Djurbönder sökt kontakt med de som har pengar att hämta. Men många har varit svåra att nå, andra har varit misstänksamma mot att uppge bankkontonummer och vissa banker har haft svårt att hantera överföringen av aktier till delägarna.

– Men nu har vi kommit långt och är nästan i mål. På måndag börjar utdelningen av minst 95 procent av de 3,6 miljoner aktier i HK Scan som Sveriges Djurbönder äger.

Totalt finns 13 700 delägare. Ett antal hundra har de ännu inte lyckats få kontakt med och lika många håller på att utredas.

– Det finns inga riktigt stora andelsägare kvar som vi inte nått, säger Jan Tholerus.

De flesta är små och har andelar på några tusentals kronor. Den som har mest har en insatsandel på 30 00 kronor.

Av det totala kapitalet som ska skiftas ut – cirka 415 miljoner kronor i likvider och aktier – har Jan Tholerus och hans medarbetare nått andelsägare som motsvarar uppåt 99 procent.

När aktierna har delats ut kommer de cirka 30-40 miljoner kronor som finns på sparkonton att delas ut och efter årsskiftet börjar första delen av likviderna att skiftas ut till andelsägarna.

– Slututdelningen sker i maj 2018 och i juni är slutstämman, säger Jan Tholerus.

LÄS MER: Anstormning hos Sveriges DjurbönderRiskerar missa hundratusentals kronor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen