Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 13 oktober 2019

”Minst 20 öre att hämta på lagring”

På gården Bergsjöholm, strax utanför Ystad skördades runt 700 ton maltkorn i slutet av augusti. De ligger nu i silon och väntar på att levereras till uppköpare.

– I år känns det som helt rätt strategi att lagrat in och leverera nästa år med tanke på överutbudet och den stora svenska skörden. Jag tror att vi har minst 20 öre att hämta på lagring. Prognoser talar om ett pris på 1:70 för leverans i januari, säger Fredrik Alström, som driver Bergsjöholm.

Toppår

I år ligger gårdens maltkornsareal på 90 hektar som avkastade 8,5 ton per hektar mot normala 7–7,5 ton. Vilket är ett topp fem-år för gården.

Proteinhalten ligger mellan 10,5 och 11 vilket är precis rätt för att inte riskera avdrag. 2018 låg värdena på 12,5 och uppåt.

Tur med vädret

– Vi har haft en otrolig tur med vädret i år. Det kom lagom med regn i maj och juni och det blev ingen riktig hett förrän efter midsommar så grödan fick växa i lugn och ro. Vi hittade också rätt kväveläge för att utnyttja potentialen fullt ut, säger Fredrik Ahlström.

Stallgödseln bidrog

André Jönsson är ansvarig för växtodling på gården och tror att stallgödseln som används i växtföljden bidrog till att höja kvävehalten i jorden.

– Vi tillförde bara 140 kilo kväve eftersom vi räknade med att det skulle finnas så pass mycket kvar i jorden och det gav en större skörd än vi brukar få, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen