Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 maj

Nära och reko hos kycklingproducenten i Dalarna

PUNGMAKARBO

Direktkontakten med kunderna är det kycklingföretagaren Elin Ericsson i Dalarna värderar högst med att vara småskalig livsmedelsproducent. Mötena via rekoringarna ger energi att fortsätta utveckla verksamheten i företaget Matses mat, som är nominerat till Årets Spjutspets.

 Den småskaliga livsmedelsproducenten Elin Ericsson och hennes sambo Leif Sundström är djupt förankrade i Dalarna. Sedan 1992 har de utvecklat företaget Matses mat med säte i byn Pungmakarbo.
Den småskaliga livsmedelsproducenten Elin Ericsson och hennes sambo Leif Sundström är djupt förankrade i Dalarna. Sedan 1992 har de utvecklat företaget Matses mat med säte i byn Pungmakarbo. FOTO: Fotograf Maria Hansson

– Ibland gör kunderna så här, ler Elin Ericsson och håller storögt händerna framför sig som om hon varsamt bar på något mycket värdefullt.

– Tänk att människor vill ta emot mina hela kycklingar på det sättet, då känner jag verkligen uppskattning för det jag gör.

Elin Ericsson skrattar ofta. Närheten till vänligt gnabb delar hon med sambon Leif Sundström. Han är maskinförare hos Stora Enso. Här, i Pungmakarbo mellan Säter och Hedemora, har Leif Sundström vuxit upp, gården har varit i hans släkts ägo så långt tillbaka som rullorna sträcker sig.

– Bynamnet kommer sig av att man tillverkade krutpungar här på 1600-talet, förklarar Elin Ericsson.

 Leif Sundström arbetar i skogen. Hans roll i Matses mat är att vara ett stöd och att finnas till hands för sambon Elin Ericsson. Bilen packas med kycklingkött ett par gånger i veckan.
Leif Sundström arbetar i skogen. Hans roll i Matses mat är att vara ett stöd och att finnas till hands för sambon Elin Ericsson. Bilen packas med kycklingkött ett par gånger i veckan. FOTO: Maria Hansson

4000 kycklingar per år

Sedan starten 1992 har Matses mat vuxit successivt. I dag produceras omkring 4 000 kycklingar per år. I kycklingstallet går djuren fria i tre olika avdelningar med numera automatisk utfodring. Sommartid vistas de utomhus. De köps daggamla av företaget Swehatch.

I samarbete med först Stocksbro Kvarn och därefter Dalviks Kvarn har Elin Ericsson utvecklat och anpassat ett lokalproducerat slaktgrisfoder för kycklingarna. Fodret är sojafritt och innehåller rybs.

Efter cirka tre månader väger djuren 2,5-3,5 kilo och slaktas i gårdsslakteriet. Alla moment från bedövning till förpackning av köttet i vakuumpåsar görs av Elin Ericsson, det mesta för hand.

 Spjutspetsfinalisten Elin Ericsson säljer sina kycklingar hela, i delar och som färs. Cirka 90 procent av försäljningen i hennes företag Matses mat sker via rekoringar i Dalarna.
Spjutspetsfinalisten Elin Ericsson säljer sina kycklingar hela, i delar och som färs. Cirka 90 procent av försäljningen i hennes företag Matses mat sker via rekoringar i Dalarna. FOTO: Maria Hansson

Höga foderpriser

Från att ha haft som mest ett 100-tal kalkoner för uppfödning och slakt är den delen av företaget begränsad under 2022. Betydligt viktigare för omsättningen är styckningen av älg och rådjur under hösten, totalt cirka 120 älgar och 15 rådjur.

Tonvikten i Matses mat ligger dock på kycklingproduktionen där dyrare insatsvaror har slagit igenom i prisbilden.

– Som exempel har jag sedan årsskiftet tvingats höja priset på kycklingfilé från 200 kronor till 240 kronor per kilo, eftersom mitt foder har stigit med 2 kronor per kilo säger Elin Ericsson.

Rekoringar och restauranger

Så gott som varje onsdag och torsdag tar hon skåpbilen med dess inbyggda kyl och frys och styr omväxlande till utlämningsplatser i Avesta, Hedemora, Falun, Borlänge, Rättvik, Leksand, Smedjebacken och Ludvika.

– Jag säljer för 20 000-30 000 kronor i veckan via reko, till det kommer viss försäljning till restauranger. Jag sätter alla på samma prislista vilket har gjort att livsmedelsbutikerna går bort. De vill inte betala det jag vill ha och jag är inte beredd att sänka priset för att de ska tjäna pengar på mig, konstaterar Elin Ericsson.

 Matses gård har gått i arv i många generationer. Den ligger i byn Pungmakarbo mellan Säter och Hedemora.
Matses gård har gått i arv i många generationer. Den ligger i byn Pungmakarbo mellan Säter och Hedemora. FOTO: Fotograf Maria Hansson

Minska bränslekostnaderna

Betydelsefullt för ett effektivt flöde och därmed för lönsamheten är vidare att samla så många köpare som möjligt till varje utlämningstillfälle, det håller ned antalet körda mil och bränslekostnaden.

– Förut åkte vi och hämtade fodret två gånger i veckan, det blev 24 långa mil. Nu kommer det en lastbil med foder var fjortonde dag. Det har sänkt kostnaden och dessutom har foderåtgången minskat med den automatiska utfodringen, säger Leif Sundström.

LÄS MER: Läs om tidigare års spjutspetskandidater!

FAKTA: Elin Ericssons bästa företagartips

Räkna noggrant på alla delar i företagets ekonomi.

Var ärlig mot dig själv – hur mycket tid och kraft är du beredd att satsa?

Vinnlägg dig om att ha ett överskott för löpande investeringar.

Omvärldsbevaka och ha koll på marknadsutvecklingen.

Se till att försäljningen vilar på flera ben.

Var lyhörd för kundernas behov.

Samråd med din levnadspartner.

Fakta tävlingen Årets spjutspetsföretag

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk nr 26/27 den 23 juni.

FAKTA: Matses mat

Bolagsform: Enskild firma.

Ägare: Elin Ericsson.

Verksamhet: Uppfödning och slakt av främst kyckling men även kalkon, styckning av älg och rådjur samt viss catering i form av helstekt gris.

Areal: 17 hektar utarrenderad åkermark.

Anställda: Nej.

Affärsidé: Produktion av god och hälsosam mat med kundens behov i centrum. En glad och pigg fågel är en god fågel, är företagets devis.

Ekonomisk målsättning: ”En vettig lön” och överskott som möjliggör investeringar utan stora lån.

Framtidsplaner: Vill bygga en anläggning för rökning av kött.

Rådgivarkommentar Matses Mat

Elin Ericsson, Matses Mat, är en imponerande tjej som föder upp, slaktar och styckar kycklingar och kalkoner samt slaktar och styckar älg. I början gick verksamheten runt, utan att ge några större vinster. 2017 började hon vara med på rekoringar i Västerås, Enköping och Uppsala och då blev lönsamheten bättre, och tanken på att starta en rekoring på närmare håll dök upp. Riktig fart på verksamheten fick Elin först när hon startade rekoringar i Dalarna. Omsättningen tredubblades. Rekoringarna betyder också mycket för många livsmedelsproducenter i området.

Elin är en tjej med ruter i, har hjärtat på rätta stället, får inte spader i första taget och nu tjänar hon också klöver.

Gerd Danielsson, redovisningsassistent, Ludvig & Co

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen