Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 1 juli 2019

Nedgång i slakt ska vändas för Skövde Slakteri

Skövde Slakteri har senaste tiden investerat 10 miljoner kronor i bland annat nytt intag – och mer ska det bli.

 Den nya grislinjen på Skövde Slakteri togs i fullt bruk i början av 2016. Nu har det gjorts investeringar även på nötsidan.
Den nya grislinjen på Skövde Slakteri togs i fullt bruk i början av 2016. Nu har det gjorts investeringar även på nötsidan. FOTO: Mikael Ljungström

Landets största privatägda slakteri redovisar ett rörelseresultat på 12,8 miljoner kronor för det gångna året. Slakten har minskat något jämfört med året innan och omsättningen på 1,38 miljarder kronor är 71 miljoner kronor lägre än 2017.

– Men nu satsar vi i år och inför 2020 på att öka produktionen på både gris och nöt, säger Skövde Slakteris VD Tommy Ögren.

Nytt djurintag snart klart

Efter att den nya slaktlinjen för gris togs i fullt bruk 2016 har företaget nu investerat 7 miljoner kronor i ett djurintag som kommer att stå klart redan om några veckor.

Andra investeringar som gjorts är ett eget reningsverk där städvatten renas för att användas till rengöring av stallarna samt en rörledning i vilken det pumpas slaktavfall till Skövdes biogasanläggning.

Minst 10 miljoner kronor

– Totalt handlar det om minst 10 miljoner kronor i investeringar, konstaterar Tommy Ögren.

Mer är också på gång. Slakteriet kommer att byta ut skjutboxen för avlivning av nötkreatur till en ny typ som anpassar sig helt och hållet efter det enskilda djurets form och håller det helt stilla. Dessutom kommer avlivningen att ske med tryckluft i stället för kula.

 Skövde Slakteri ska enligt VD Tommy Ögren öka slakten av såväl gris som nöt under innevarande och nästkommande år.
Skövde Slakteri ska enligt VD Tommy Ögren öka slakten av såväl gris som nöt under innevarande och nästkommande år. FOTO: Mikael Ljungström

Ny linje för köttfärs

Det ska också byggas en ny linje för köttfärs som paketeras i polyklippförpackningar och därmed får längre hållbarhet.

När ägaren Tommy Ögren, 72, för tre år sedan tog över som VD efter Ove Konradsson var tanken att han skulle sortera ut det han själv kallade en ”spretig situation” med olika avtal och bonusar och därefter lämna över ansvaret.

Slutar snart som VD

– Det har verkligen dragit ut på tiden men nu är vi allt mer på banan. Ett slakteri med 3 000 nötkunder kan inte ha 3 000 olika priser utan vi måste utgå från prislistan, säger Tommy Ögren.

Han tror inte att han är kvar som VD vid detta års slut.

– Nej, men det gäller också att hitta rätt person, menar Tommy Ögren.

LÄS MER: Letar ny lösning för styckningen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen