Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 8 maj 2019

Nyemission ska ge HK Scan 60 miljoner euro

I samband med att HK Scan under onsdagen redovisade sin resultatrapport från första kvartalet kungjordes att bolaget gör en nyemission på 60 miljoner euro.

 Tero Hemmilä är VD för HK Scan.
Tero Hemmilä är VD för HK Scan. FOTO: HK Scan

Den finska slakterikoncernen med verksamheter även i Sverige, Danmark och Baltikum brottas med ett negativt kassaflöde och ett minusresultat.

Första kvartalet för 2019 visar ändå en förbättring jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet är minus 14,7 miljoner euro vilket är 3,6 miljoner bättre än första kvartalet 2018.

Negativt kassaflöde minskar

HK Scan har kunnat strypa det negativa kassaflödet som under första kvartalet i år var minus 15,3 miljoner euro jämfört med minus 39,9 miljoner euro under samma period året innan.

Värdet av försäljningen har minskat något och nettoskulden ligger på 364,7 miljoner euro vilket är något högre än under första kvartalet 2018.

Föreslår en nyemission

För att förstärka finanserna har styrelsen har beslutat föreslå en nyemission på som mest 60 miljoner euro med möjlighet att vid överteckning utöka emissionen med som mest 12 miljoner euro.

Beslut om nyemissionen tas på en extra bolagsstämma som utsatt till den 29 maj och prospektet går i så fall ut den 31 maj. Nyemissionen skulle pågå fram till den 30 september och enligt dagens börsmeddelande har nuvarande aktieägare redan förbundit sig att handla för nästan 55 miljoner euro.

Förhandlar med långivare

Det framgår också att HK Scan förhandlar med långivare om ett nytt finansieringsavtal och nya löptider på lånen.

”Vi fokuserar på att förbättra kassaflödet och intjäningen. Vi är inte nöjda men resultatet är bättre än för ett år sedan och vi är medvetna om orsakerna. De planerade åtgärderna fortsätter”, säger VD Tero Hemmilä i börsmeddelandet.

Positivt resultat i Rauma

HK Scan rapporterar att den problemtyngda kycklinganläggningen i finska Rauma för första gången nu kan visa ett positivt resultat. Svårigheterna under igångkörningen har uppgetts vara en huvudorsak till bolagets ekonomiska bekymmer.

I kommunikén konstateras att den globala efterfrågan på griskött ökar till följd av den afrikanska svinpestens utbredning i Kina och att HK Scans export till den östasiatiska marknaden fortsätter.

”Ledningsgruppen förbereder nu ett treårigt program med syfte att återställa lönsamheten”, uppger Tero Hemmilä.

Aktien har ökat i värde

Bolagsstyrelsen har godkänt ett nytt aktieprogram för nyckelpersonal som löper 2019–2021. Det berör som mest tio personer och baseras på det operativa kassaflödet. Det kan som mest ge 4,25 miljoner euro i form av aktier.

Scanaktien har ökat i värde från en bottennotering på 1,68 euro i februari till 2,25 euro vid gårdagens stängning på Nasdaq i Helsingfors.

LÄS MER (Premium): Läckande kassa och halverad aktiekurs i HK Scan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen