Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 25 januari 2018

Ökat tryck på gårdsförsäljningar

Antalet sålda lantbruksfastigheter har ökat med 20 procent de senaste fem åren. Men utvecklingen varierar i olika delar av landet.

FOTO: Bengt Andersson

– Marknaden för skogs- och lantbruksfastigheter är väldigt lokal och en klassisk underskottsmarknad, där antalet objekt till försäljning generellt är färre än vad som efterfrågas, säger Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

Enligt den senast tillgängliga försäljningsstatistiken såldes totalt 3 601 gårdar i Sverige 2016, varav flest i Västra Götaland, 524 stycken. Lägst antal såldes i Västmanland, 34 stycken.

Inga tecken på minskning

325 000 svenskar äger nu en skogs- och lantbruksfastighet. Gårdsköpen visar inga tecken på att minska under de kommande åren, menar Johan Freij, även om trycket varierar i landet.

– Vi ser att allt fler drömmer om en gård och att intresset för att köpa gård hela tiden ökar. Det kan faktiskt vara en möjlig investering för många beroende på vad man letar efter.

 Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank.
Johan Freij, chef för affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank. FOTO: Ann Lindén

Han jämför med en liten etta på 20 kvadratmeter innanför tullarna i Stockholm som kostar 2 miljoner kronor.

– Den motsvarar en gård i norra Uppland på 35 hektar med skog, åker, beten och ekonomibyggnad samt en enklare bostad.

Varierande priser över tid och region

Hetaste länen där försäljningarna ökat mest under perioden 2011-2016 är Uppsala, Dalarna och Västerbotten.

– Vi bedömer att efterfrågan kommer att hålla i sig under en överskådlig framtid, även om priserna kommer att variera över tid och region, säger Johan Freij.

Han betonar att det är stor lokal skillnad men efterfrågan är större än utbudet.

– Ju mer produktionsinriktad en fastighet är, desto färre som kommer utifrån och köper.

I kategorin skogsfastigheter, och de flesta fastigheter innehåller skog, har andelen förstagångsköpare ökat hela tiden. De senaste tio åren har andelen nya gårdsägare gått från 20 till 35 procent av totala antalet köp.

”Folk utifrån köper i större omfattning”

Förstagångsköparna har högst andel i Mellansverige. När det gäller grannar eller utbor (innanför och utanför kommunen) som köper har utvecklingen gått relativt fort och i dag är andelen grannar som köpare färre än hälften i både Mellan- och norra Sverige.

För rena produktionslantbruk, framför allt med större och moderna ekonomibyggnader, är det nästan uteslutande produktionslantbrukare som köper.

– Men generellt är det så att folk utifrån, från andra kommuner och andra län, köper i allt större omfattning.

Anledningarna till köp varierar från att vara enbart en investering i skog, till viljan att driva eget lantbruk eller att ha ett fritidsboende och utöva fritidsintressen såsom jakt.

 Emma Frödå, ekonomagronom inom affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank.
Emma Frödå, ekonomagronom inom affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank. FOTO: Alexander Donka

– Den typiske gårdsköparen är en medelålders man från storstadsområdena som förverkligar sin gårdsdröm relativt sent i livet, säger Emma Frödå, ekonomagronom inom affärsområdet Skog & Lantbruk på Danske Bank Sverige.

– Vi upplever också att gårdsköparna, både män och kvinnor, blir allt mer aktiva i sitt ägande och inte bara ser förvärvet som en passiv investering, säger Emma Frödå.

FAKTA: Antal sålda lantbruk i Sverige

2012: 2 995

2013: 3 054

2014: 3 613

2015: 3 684

2016: 3 601

Källa: Danske Bank

LÄS MER: Efterträdare sökes – med hjälp av Facebook

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen