Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 juni

Personalen är hans viktigaste resurs

MOLKOM

Mattias Berggren började med två tomma händer och en lånad skogsmaskin. Fem år senare har han fem anställda, sex maskiner och en maskintrailer. Nu är han nominerad till Årets spjutspets.

 Mattias Berggren äger och driver MB Forest. Företaget är certifierat enligt PEFC vilket bland annat innebär nolltolerans mot körskador, att de kör hållbart med godkända oljor och drivmedel och följer EUs krav på utsläpp.
Mattias Berggren äger och driver MB Forest. Företaget är certifierat enligt PEFC vilket bland annat innebär nolltolerans mot körskador, att de kör hållbart med godkända oljor och drivmedel och följer EUs krav på utsläpp. FOTO: Mari Nälsén

Mattias Berggren började sin bana på gymnasiet Södra Viken och gick direkt ut i jobb som skördarförare. Vid sidan om var han delaktig i föräldrarnas gård med bland annat skogsbruk- och hästverksamhet.

– Alla i familjen driver egna företag, säger han. Det har alltid funnits en längtan i blodet efter att vara min egen.

Hemma på gården fanns en äldre Rottne H8. Den lånade han och körde när han kom hem från det ordinarie arbetet. Det gav mersmak och efter fyra år sa han upp sig, delade ut flygblad till traktens lantbrukare om att han erbjöd gallring med beståndsgående maskin. Mattias Berggren blev snabbt fullbokad och snart hörde Sveaskog av sig och erbjöd körning.

Till en början hade han fina lånevillkor på maskinen men när verksamheten började rulla började han betala marknadsmässig hyra.

– Pappa och morbror som ägde den var väldigt hjälpsamma.

 Mattias Berggren är bara 28 år gammal.
Mattias Berggren är bara 28 år gammal. FOTO: Mari Nälsén

Efter ett halvår kunde han ta in en chaufför. Hårt slit med körning dygnets alla vakna timmar gav ett överskott och 2018 köpte han loss H8:an och året efter investerades det i en ny.

– Jag hade mycket körning att den gamla inte höll helt enkelt.

I dag kör han åt två bolag, två grupper hos vardera. När bolagen behövde fler grupper i området gick frågan till Mattias Berggren.

– Man får vara lite på tå och visa att man är intresserad.

 Maskinparken består av fyra skördare och två skotare samt en traktor med maskintrailer.
Maskinparken består av fyra skördare och två skotare samt en traktor med maskintrailer. FOTO: Mari Nälsén

Maskinparken består av fyra skördare och två skotare samt en traktor med maskintrailer.

– En slutavverkare och en mellanmaskin går hos Mellanskog och till dem hör tre skotare som ägs av en underentreprenör. H8:an och en mellanmaskin samt bolagets två skotare går för Sveaskog. Men vi är alla arbetskamrater. Killarna är dessutom medvetna att jag inte är expert på att vara chef, säger han och skrattar.

Han har handplockat och lärt upp flera av sina medarbetare.

– Två är barndomskamrater som kommer från lantbruket och som hade maskinvana men inte mycket skogsvana. Det har fungerat väldigt bra. Utöver det har jag en nyanställd kille som just tagit studenten och två killar med tidigare erfarenhet.

I företaget hjälper även familjen till. Mamma med bokföring, pappa slipar kedjor och brodern hjälper till att köra vintertid.

MB Forest AB har rykte om sig att vara duktiga och det tror Mattias Berggren beror på lyhördhet mot kund, bra maskinvana och att alla anställda har ett gediget skogsintresse.

Ekonomiskt har företaget vuxit successivt. Målet är att det ska vara ekonomiskt stabilt och ha god lönsamhet. Det innebär ständiga uppföljningar, att maskinerna sköts och rullar, att produktionen bibehålls och att skiften fungerar.

– Vi pratar mycket om det, om vikten att underhålla maskinerna och ta hand om dem samtidigt som vi behöver hålla ett visst tempo, säger han.

 MB Forest AB har rykte om sig att vara duktiga och det tror Mattias Berggren beror på lyhördhet mot kund, bra maskinvana och att alla anställda har ett gediget skogsintresse.
MB Forest AB har rykte om sig att vara duktiga och det tror Mattias Berggren beror på lyhördhet mot kund, bra maskinvana och att alla anställda har ett gediget skogsintresse. FOTO: Mari Nälsén

En del i såväl ekonomi som personalvård är den nya maskinhallen som familjen har byggt utanför Molkom. Här kan MB Forest ABs maskiner servas och tas in för reparationer. Dessutom finns fikarum för personalen att vara i.

– Personalen är min viktigaste resurs. Vi har en fin relation och jag försöker visa hur uppskattade de är genom att ta med dem ut och hitta på aktiviteter. Vi umgås ofta.

Företaget är certifierat enligt PEFC vilket bland annat innebär nolltolerans mot körskador, att de kör hållbart med godkända oljor och drivmedel och följer EUs krav på utsläpp.

– Jag ser också till att personalen går alla kurser de behöver för att bibehålla certifieringen, säger Mattias Berggren.

LÄS MER: Läs om fler kandidater till Årets spjutspets 2022LÄS MER: Han blir Årets spjutspets 2021

6 tips för att lyckas som entreprenör

Vårda personalen så att alla trivs.

Våga satsa om tillfälle ges.

Tänk långsiktigt. Om man står i begrepp att eventuellt starta en maskingrupp, räkna på att det ska hålla i längden.

Våga fråga andra om tips och råd. Hur tänker de med sina företag? Det har man nytta av.

Gör uppföljningar och håll koll på ekonomin. Det får inte finnas några blödande sår.

Ta hjälp – gör det du är bra på och låta andra göra detsamma.

Fakta: MB Forest AB

Plats: Molkom.

Driftsform: Aktiebolag.

Verksamhet: Avverkning och gallring av skog.

Antal anställda: Fem stycken.

Affärsfilosofi: Att göra ett så bra jobb som möjligt, vara en part att lita på.

Ekonomisk målsättning: Ett ekonomiskt stabilt företag med god lönsamhet.

Framtidsplaner: Är rätt nöjd med storleken på företaget just nu. Nästa steg är en chaufför på H8 som skulle frigöra Mattias Berggren till att sköta “allt runtom”.

FAKTA: Tävlingen Årets spjutspetsföretag

Årets spjutspets arrangeras av Land Lantbruk, Swedbank och Sparbankerna, Ludvig & Co och LRF Ungdomen och prisar företag med basen i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö som är hållbara, framgångsrika och innovativa.

Årets sex finalister presenteras i Land Lantbruk kommande veckor. Vinnaren presenteras i Land Lantbruk nr 26/27 den 23 juni.

Rådgivarkommentar:

Mattias Berggren driver entreprenadföretaget MB Forest inom skogsbruk. Företaget utför slutavverkning och gallring. Verksamheten startade med gallring åt enskilda skogsägare men har vuxit kontinuerligt från start.

Företaget har gått från ett enmansföretag till att nu ha fem anställda på enbart fyra år. Företaget har nu 6 maskiner, 4 skördare och 2 skotare, och anlitar även en underentreprenör med två skotare. Särskilt imponerande är att under tiden företagets omsättning har flerdubblats har Mattias lyckats hålla upp vinstmarginalerna.

Mattias Berggren en ung, driven entreprenör som vill fortsatt framåt och uppskattas av sina anställda.

Per Östman, styrelseledamot, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen