Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 januari 2019

Tipset: Planera pensionen tidigt

Börja planera inför att gå i pension minst fem år innan det är dags. Det säger bankmannen Willy Devgun.

 Willy Devgun, Sörmlands Sparbank.
Willy Devgun, Sörmlands Sparbank. FOTO: Pressbild

Skillnaden mellan lantbrukare och andra bankkunder?

– Att lantbrukare kör till sista droppen oavsett hur företaget lönar sig, Gården kan vara hörnsten i hela släktens historia. Då säljer man inte bara hux flux och går i pension, säger han.

Många inblandade

Den som äger en klädaffär eller bilfirma har säkert också känslor för sin firma och sin arbetsplats. Men det är inte samma sak.

– Dessutom brukar det vara många personer inblandade. Inte bara ägaren utan hans eller hennes familj och personal, säger Willy Devgun, som är chef för Lantbruk och försäkring på Sörmlands Sparbank.

Amortera inte självklart

Det gör att en gård inte är en pensionsförsäkring. En lantbrukare kan sitta på miljoner i skog och mark men med en låg pension.

Lantbrukare har ofta fått rådet att spara genom att amortera av lånen på gården så att den blir mer värd när det är dags att sälja. Men enligt Willy Devgun är det inte självklart.

Många frågor

– Det beror på. Var ska bonden bo om barnen ska ta över? I en bostadsrätt inne i stan? Vill han eller hon det? Och finns det pengar till det? Och om bonden överlåter gården – hur ska då gåvobrevet skrivas? Ska man stycka gården eller ska något barn köpas ut?

Tar fem år

Allt detta betyder att det tar tid att gå i pension som lantbrukare.

– Jag brukar säga: ge det fem år. Minst. Det tar åratal att tänka ut villkoren, och för alla att smälta vad som blir bäst. Rent praktiskt kanske det bara borde behöva ta några månader. Men om man ska hänsyn till känslorna kan det inte gå så fort.

Börja spara tidigt

Willy Devguns bästa tips? Tänk långsiktigt.

– Börja sparar till pension när du är 30. Gå till banken och få en pensionsgenomgång. Börja planera tiden efter pensionen redan när du är 60. Och prata öppet med alla berörda i din familj och släkt om vad som ska hända efter pension.

LÄS MER: Ekonomen: ”Vi måste börja prata om lantbrukares pension”

Relaterade artiklar

Till toppen