Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 9 juli 2018

Prisfall på livsmedel - handelskrig oroar

Långsammare ökning av världens befolkning och oro för handelskrig leder till att priserna för livsmedel sjunker, enligt en rapport från OECD och FAO.

FOTO: Istock

Prisindex för livsmedel inklusive spannmål, vegetabilisk olja, kött och mjölkprodukter, föll 1,3 procent i juni jämfört med i maj, till 173,7. Det visar en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO som har tagits fram i samarbete med OECDF.

Motåtgärder mot Trump

Ett handelskrig kan bli följden av USA:s president Donald Trumps ståltullar. EU har lagt in motåtgärder i form av tullar på bland annat jordbruksprodukter och Kina har infört tullar på exempelvis sojabönor vilket i sin tur sätter press på dollarkursen. Ett hotande handelskrig kan leda till att förutsättningarna för import och export förändras. Den inhemska konsumtionen av lisvmedel påverkas även av att världens befolkning växer långsammare än väntat.

– Exporten från länder och regioner som har stora arealer åkermarker ökar, däribland Amerika, samtidigt som många fattiga länder med ökande populationer och begränsade landresurser blir allt mer beroende av livsmedelsimport för att föda sina medborgare, säger OECD:s generalsekreterar Angel Gurria, i en skriftlig kommentar.

Har nått rekordnivåer

Samtidigt så har livsmedelspriserna stigit för många varor tidigare ökat, exempelvis för flingor där priserna har nått rekordnivåer.

På sikt kan ökad protektionism och ändrade befolkningsmönster leda till att livsmedelsprisernas minskar.

OECD och FAO betonar i rapporten jordbruket roll ur ett säkerhetsperspektiv för att stöda försörjningen av livsmedel.

Fall för flingor

FAO:s index för flingor sjönk med 3,7 procent, samtidigt som indexet för vegetabilisk olja minskade 3 procent.

För spannmål föll indexet 0,9 procent medan FAO:s köttprisindex ökade med 0,3 procent.

Sockerprisindex ökade 1,2 procent, vilket innebär att den nedåtgående trenden under sex månader nu har brutits.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: Långsammare tillväxt för europeiska jordbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen