Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 31 maj 2018

Prognos: Lägre lönsamhet för lantbruket i år

Kostnader för energi och växtodlingsinsatser ökar jämfört med 2017. Alla inriktningar - mjölk, växtodling, nöt och gris - pekar på lägre lönsamhet under 2018, enligt LRF Konsults prognos för lantbrukets lönsamhet.

FOTO: Mostphotos

LRF Konsult bedömer att mjölkpriset kommer att sjunka med 5 procent under 2018. Tillsammans med vikande intäkter för slakt och livdjur beräknas de totala intäkterna minska och de totala kostnaderna för mjölkföretaget beräknas öka med 1,5 procent.

Oförändrade foderpriser att vänta

Spannmåls- och oljeväxtpriserna väntas vara oförändrade, liksom foderpriserna. Svag växelkurs på den svenska kronan påverkar dock importpriset uppåt på sojaprotein. För växtodlingsföretaget beräknas de totala intäkterna sjunka med nära 4 procent samtidigt som de totala kostnaderna stiger med 2 procent.

För nötköttsföretaget stagnerar marknaden. De senare årens prisuppgång i början av året har uteblivit och nuvarande prisnivå pekar på en nedgång med 2 procent på slaktpriserna. De totala intäkterna sjunker med drygt 1 procent. Kostnaderna för livdjur bedöms oförändrat. Med övriga kostnadsökningar stiger de totala kostnaderna med drygt 1 procent.

Stillaliggande lönsamhet för grisföretagare

Efterfrågan på svenskt griskött väntas ge en fortsatt stabil prisnivå och grisköttsföretagens intäkter ökar med en procent. De totala kostnaderna ökar med knappt en procent till följd av allmän ökad kostnad. Det gör att grisköttsföretagets lönsamhet ligger stilla, enligt LRF Konsult.

LÄS MER: Rekordstarkt år för svenska småföretag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen