Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 5 oktober 2017

Rekordhög lönsamhet för småföretag

Svenska småföretag går mot ett rekordår. LRF Konsults Lönsamhetsbarometer visar att småföretagen går mot ett rekordstarkt 2017 och bäst av alla går företagen i Södermanland och Gotland.

 – De svenska småföretagen gör ett starkt 2017. Det är även roligt att många regioner har en så positiv lönsamhetsutveckling, säger Katarina Hedström Klarin, VD på LRF Konsult.
– De svenska småföretagen gör ett starkt 2017. Det är även roligt att många regioner har en så positiv lönsamhetsutveckling, säger Katarina Hedström Klarin, VD på LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

De regioner där småföretagens lönsamhet ökat mest under året är dock Västerbotten och Norrbotten. Lägre personalkostnader är en viktig delförklaring till regionernas starka lönsamhet under 2017.

”Positiv lönsamhetsutveckling”

– Det är fantastiskt roligt att se att de svenska småföretagen överlag ser ut att göra ett så starkt år 2017. Det är även roligt att så många regioner har en så positiv lönsamhetsutveckling, säger Katarina Hedström Klarin, VD på LRF Konsult.

Efter en positiv trend under tre år minskade lönsamheten något för de svenska småföretagen under 2016. Men enligt prognosen för 2017 väntas lönsamheten landa på den högsta nivån sedan 2012, med en genomsnittlig lönsamhet på 21 procent av omsättningen.

Bäst i Södermanland och Gotland

Lönsamheten skiljer sig dock kraftigt mellan olika regioner.

Den region som ser ut att gå mot högst lönsamhet under 2017 enligt den rullande tolvmånadersprognosen är Södermanland och Gotland, vars lönsamhet väntas landa på 25,4 procent av omsättningen.

Förklaringen till den goda lönsamheten i Södermanland och Gotland under 2017 hittar vi främst på kostnadssidan. Regionens småföretag har de näst lägsta fasta kostnaderna i landet, 44,5 procent av omsättningen. Endast Skåne har lägre kostnader med 43,4 procent.

Tre av tio nya i Stockholm

Småföretagen i Stockholmsregionen hamnar i botten, där prognosen visar på en genomsnittlig lönsamhet på 10 procent av omsättningen för 2017. Det innebär andra året i rad med sänkt lönsamhet för småföretagen i huvudstaden och en lönsamhet som enligt prognosen kommer att ligga på under hälften av riksgenomsnittet.

Under första kvartalet av 2017 startades drygt tre av tio nya företag i landet i just Stockholm, vilket bidrar till att det är tuffare konkurrens för många småföretag i huvudstaden än i många andra regioner. Den hårda konkurrensen bidrar i sin tur till att hålla lönsamheten nere.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen