Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 7 september 2017

Riskanalytikern som blev slakteriägare

Under 20 års tid ägnade sig Bo Rydlinger, 52, åt att göra riskanalyser åt banker. Sedan tre år är han i stället ägare till Dahlbergs Slakteri.

– Jag hade aldrig gett mig in i det utan de rätta människorna vid min sida, säger han.

 Sedan april 2016 är Glenn Jönsson, tidigare förmedlare på Scan, vd för Dahlbergs Slakteri. Ägaren Bo Rydlinger, till höger, har även anställt en annan slakteriveteran i form av Håkan Alqvist, tidigare ägare till SLP Pärsons.
Sedan april 2016 är Glenn Jönsson, tidigare förmedlare på Scan, vd för Dahlbergs Slakteri. Ägaren Bo Rydlinger, till höger, har även anställt en annan slakteriveteran i form av Håkan Alqvist, tidigare ägare till SLP Pärsons. FOTO: Fotograf Stig Hedström

Efter att i fyra generationer ha drivits som familjeföretag i drygt 120 år bjöds Dahlbergs Slakteri ut till försäljning. I september 2014 gjordes affären upp och nye ägaren Bo Rydlinger från Göteborg tog över.

– Det dröjde nog ett och ett halvt år innan allt trillade på plats. Till en början tyckte jag att prislappen var på tok för hög men ju mer jag satte mig in i det, desto mer förstod jag att här fanns något att göra av, berättar han.

Efter att arbetat med riskanalyser i 20 år lämnade Bo Rydlinger 2009 sin anställning på SE-banken. Han arbetade först åt en tidigare kund och startade sedan egen verksamhet. Ingången till köpet av Dahlbergs var kontakten med Håkan Alqvist, tidigare ägare till SLP Pärsons, som han kände sedan tidigare.

 Bo Rydlinger från Göteborg arbetade i bankvärlden i 20 år med företrädesvis riskanalyser. Sedan tre år är han ägare till Dahlbergs Slakteri i Brålanda. "Mycket mer arbete än vad jag hade kunnat ana, men också roligare än vad jag trodde", säger han.
Bo Rydlinger från Göteborg arbetade i bankvärlden i 20 år med företrädesvis riskanalyser. Sedan tre år är han ägare till Dahlbergs Slakteri i Brålanda. "Mycket mer arbete än vad jag hade kunnat ana, men också roligare än vad jag trodde", säger han. FOTO: Fotograf Stig Hedström

– Det handlade mycket om en tro och en känsla. Rätt skött är ett slakteri svensk basnäring när den är som bäst. Det ger ingen hög avkastning men det är pengar in och en trygg och lönsam bransch på lång sikt. Sedan tror jag att vi som mindre och flexibelt slakteri ligger rätt i tiden, säger Bo Rydlinger.

Rätt personer viktigt

Två dagar i veckan är han normalt på plats i Brålanda. Den dagliga verksamheten leds sedan april 2016 av Glenn Jönsson, tidigare förmedlare på Scan, som i sin tur veckopendlar från hemmet i Helsingborg medan Håkan Alqvist håller i marknadssidan.

– Det gäller att ha rätt personer i laget. Själv kan jag läsa siffror men allt annat är en läroprocess för mig. Jag tycker att det är skitroligt att vara ute och träffa bönder och när det kommer till frågor av finansiell karaktär har jag ju en del att bidra med, säger Bo Rydlinger.

 Efter ett års försening togs den nya grovstyckningsanläggningen i bruk första veckan i juli i år. Byggnaden är på 2 000 kvadratmeter och investeringen uppgick till 30 miljoner kronor.
Efter ett års försening togs den nya grovstyckningsanläggningen i bruk första veckan i juli i år. Byggnaden är på 2 000 kvadratmeter och investeringen uppgick till 30 miljoner kronor. FOTO: Fotograf Stig Hedström

Hans första stora beslut var att bygga en grovstyckning, en investering på 30 miljoner kronor. Den skulle ha stått klar förra sommaren men blev startklar först i juli i år. Bo Rydlinger menar att förseningen var hans eget fel, att processtyrningen var för dålig.

FAKTA: Sjätte största grisslakteriet

Dahlbergs Slakteri startades 1888 och var i fyra generationer familjeföretag innan det i september 2014 såldes till Bo Rydlinger och hans bolag DB Mat AB som i sin tur är dotterbolag till Sofama AB.

Senaste räkenskapsåret 2016 omsatte Dahlbergs drygt 500 mkr med ett resultat efter finansnetto på 690 000 kr. I början av juli 2017 invigdes grovstyckningen, en investering på 30 mkr.

Förra året slaktade Dahlbergs drygt 143 000 grisar och prognosen för 2017 pekar på en ökning till 160 000. Det gör Dahlbergs till landets sjätte största grisslakteri.

Målsättningen är att ha en storboskapsslakt motsvarande 10 procent av antalet slaktade grisar.

Dahlbergs Slakteri hade vid årsskiftet 57 anställda.

Dahlbergs slakteri har tidigare bara haft helfallskunder varav en hel del återtag. Trots att Michael Oldin, ägare till Moab i Kumla, inte längre har kvar någon ägarandel i slakteriet är han fortfarande dess viktigaste kund.

– Slakteriverksamheten ligger normalt på 2 procent på nedersta raden. Styckningen ger 3 procent och sammantaget närmar man sig då lönsamheten i annan typ av industriverksamhet, konstaterar Bo Rydlinger.

Överskott på smågrisar

Genom Glenn Jönssons och Håkan Alqvists kontaktnät har Dahlbergs knutit till sig leverantörer även utanför slakteriets traditionella upptagningsområde som är Dalsland, Bohuslän, Värmland och Västergötland. Grisslakten förväntas i år öka från 140 000 till 160 000 djur.

Under Bo Rydlingers tid som ägare har de kvarvarande lantbrukarna i smågrisuppfödningen Bergungen köpts ut. Det är en integrerad besättning med 2 000 suggor som producerar 45 000 grisar per år till förmedling. Ytterligare 15 000 smågrisar ska komma från hyrda gården Lövestad i skånska Sjöbo.

– Vi ska växa på ett sunt sätt, kanske 5 000 eller 10 000 grisar per år. Men just nu är det ett överskott på smågrisar och det behöver byggas slaktsvinsplatser. Samtidigt vill vi behålla det stabila priset så allt är en balansgång, menar Glenn Jönsson.

 Genom sin grovstyckning har Dahlbergs Slakteri fått möjlighet att sälja till en ny kundgrupp. Tidigare sålde slakteriet bara helfall varav en ganska stor del var återtag.
Genom sin grovstyckning har Dahlbergs Slakteri fått möjlighet att sälja till en ny kundgrupp. Tidigare sålde slakteriet bara helfall varav en ganska stor del var återtag. FOTO: Fotograf Stig Hedström

Medan styckningen färdigställts har det varit totalstopp för andra investeringar. Men grislinjen är sliten och måste moderniseras inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Närmaste halvåret ska vi hålla tag i lönsamheten och likviditeten, sedan får vi se. Vi har många tankar och idéer som får komma när vi känner oss redo, säger Bo Rydlinger.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen