Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 12 december 2018

Så kan lantbrukare påverkas av en M+KD-budget

Stöd efter torkan och sänkt dieselskatt.

Det blir verklighet om Moderaternas och Kristdemokraternas budget går igenom i riksdagen i dag.

 Under onsdagen kan riksdagen komma att rösta igenom en M+KD-budget. Något som kommer att påverka landets lantbrukare.
Under onsdagen kan riksdagen komma att rösta igenom en M+KD-budget. Något som kommer att påverka landets lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

– Ju förr det kommer beslut desto bättre, framför allt om statligt stöd till lantbrukarna efter den svåra torkan i somras, säger Lars-Erik Lundkvist, LRFs expert på konkurrenskraft.

 – Ett steg i rätt riktning, säger Lars-Erik Lundkvist, LRFs expert på konkurrenskraft om en KD- och M-budget.
– Ett steg i rätt riktning, säger Lars-Erik Lundkvist, LRFs expert på konkurrenskraft om en KD- och M-budget.

– Att partierna tycker att en livsmedelsstrategi för ökad svensk produktion är viktig, och visar det med förslag om sänkt dieselskatt, det är också bra.

Kan klubbas

En M- och KD-budget kan gå igenom, oavsett vilka partier som till slut bildar regering. Sverigedemokraterna har sagt att de är beredda att stödja en sådan budget, och Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de tänker lägga ned sina röster.

Därför talar det mesta för att det blir de två högerpartierna M och KD som vinner budgetkampen i riksdagen.

Hur blir M:s och KD:s gemensamma budget? Den är inte offentlig än. På en direkt fråga svarar Kristdemokraternas kansli bara genom att hänvisa till vad de och Moderaterna redan sagt i riksdagen.

Vill inte berätta

I en reservation till finansutskottet från i måndags talas om sänkt dieselskatt. Det står också om stöd efter torkan – värt 760 miljoner kronor för 2019.

Mer än så står inte där. Och mer än så vill inte partierna berätta just nu.

Både i KD:s och i M:s egna budgetförslag finns en del godis för lantbrukare och landsbygd. Moderaterna vill till exempel stödja bredbandsutbyggnaden med 100 miljoner kronor och skjuta till 250 miljoner för vägunderhåll nästa år.

Vill införa räntestöd

Och Kristdemokraterna vill kompensera lantbrukarna, för att de inte fått EU-stöd som de skulle ha, med ett så kallat räntestöd, värt 42 miljoner kronor.

De satsningarna kan också bli av.

”Problem för skogsägare”

Men det ryktas också om att pengarna i den nya budgeten minskar för områdesskydd som kompenserar skogsägare som inte får avverka skyddsvärd skog.

– Om områdesskyddet skjuts upp så blir det naturligtvis problem för de skogsägare som väntar på pengar. Å andra sidan är det bra om skogsägaren själv får bestämma över sin skog i stället. Totalt sett verkar ändå en KD- och M-budget kunna bli ett steg i rätt riktning, säger Lars Erik Lundkvist.

LÄS MER: Så vill partierna satsa på lantbruket

Så här skrev KD och M till finansutskottet i höstas:

”Befrielsen från koldioxidskatt för dieselbränsle i arbetsmaskiner utökas – från 143 öre per liter till 193 öre per liter från och med den 1 juli 2019, samt med ytterligare befrielse från koldioxid- och energiskatt med 50 öre från 193 öre till 243 öre på dieselbränsle som förbrukas under perioden den 1 juli 2019 till 31 december 2019.”

”Lantbruket drabbades mycket hårt av sommarens torka. Vi föreslår därför att medel tillförs för det stödpaketet som regeringen presenterade i slutet av sommaren.”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen