Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 28 februari 2019

Så mycket kostar arrenderad jordbruksmark

Från mitten av 1990-talet till början av 2010-talet fördubblades priserna på arrenderad mark i landet. Men sedan några år har ett trendbrott skett, visar Jordbruksverkets siffror.

 Jordbruksverkets har släppt nya siffror på vad det kostar att arrendera jordbruksmark i landet.
Jordbruksverkets har släppt nya siffror på vad det kostar att arrendera jordbruksmark i landet. FOTO: Mostphotos

Efter EU-inträdet 1995 ökade priset på arrenderad jordbruksmark i landet ständigt. Bara det senaste decenniet har det genomsnittliga priset för en arrenderad hektar jordbruksmark ökat med drygt 30 procent, enligt Jordbruksmarket statistik. Men sedan 2011 har prisökningen avstannat.

Dyrare åkermark

2018 kostade en hektar arrenderad jordbruksmark 1726 kronor, i genomsnitt. Arrenderad åkermark var något dyrare och hamnade på 1 815 kronor för en hektar. För en hektar betesmark var genomsnittspriset 555 kronor och enligt Jordbruksverket har priset för betesmark varierat mellan 500-750 kronor sedan 2003.

Även vart i landet arrendet finns har stor betydelse för priset. De bördiga jordarna i Hallands och Skånes län var dyrast. Där kostade en arrenderad hektar åkermark 4 170 kronor förra året. I Västerbottens och Norrbottens län och delar av Jämtlands och Dalarnas län var priset i stället 262 kronor.

Hanterar mer än mark

I Jordbruksverkets genomsnittspris ingår även gratisarrenden, något som är vanligare i norra än i södra delen av landet. I 33 procent av arrendeavtalen ingår stödrätter, i fem procent ingår maskiner, byggnader och anläggningar för jordbruksverksamhet. I två procent av avtalet ingår exempelvis bostadshus. Knappt 65 procent av avtalen hanterar endast mark.

LÄS MER: LRF Premium – Fråga experten: ”Kan jag köpa marken som jag arrenderar?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen