Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 22 februari 2019

Scandi Standard föreslår höjd utdelning

Kycklingproducenten Scandi Standard redovisar ökad nettoomsättning och minskat resultat under fjärde kvartalet 2018. Styrelsen föreslår höjd aktieutdelning.

 Scandi Standard tror på en fortsatt stark utveckling för färska kycklingprodukter på den svenska marknaden
Scandi Standard tror på en fortsatt stark utveckling för färska kycklingprodukter på den svenska marknaden FOTO: Cecilia Persson

Nettoomsättningen ökade med 5 procent till 2 166 miljoner kronor (2 061) under fjärde kvartalet i fjol. Justerat rörelseresultat minskade totalt med 12 procent till 102 miljoner kronor (116) beroende på ökade kostnader i Danmark. På övriga marknader ökade rörelseresultatet.

För helåret uppgick nettoomsättningen till 8 797 miljoner kronor (8 207) medan det justerade rörelseresultatet var 372 miljoner kronor (376).

Styrelsen föreslår en utdelning för 2018 om 2,00 kronor (1,80) per aktie.

Tror på färskt i Sverige

I en kommentar till bokslutet skriver VD och koncernchef Leif Bergvall Hansen att segmenten i Norge, Irland och Finland bidrog med förbättrad prestanda för året och kvartalet.

FOTO: Scandi Standard

I Sverige fanns fortsatt negativ påverkan till följd av kostnader kopplade till fryst lagerhållning. Förväntningarna från bolaget är dock en fortsatt stark utveckling för färska produkter på den svenska marknaden och att kunna återta vinstmarginal under året.

I Danmark är påverkan negativ med anledning av åtgärder för inrättandet av det nya varumärket De Danske Familiegårde samt ökade kostnader för export.

Förhandlar om priserna

Leif Bergvall Hansen uppehåller sig också kring ökade kostnader för råvaran.

”Med tanke på de betydande råvaruprisökningarna som observerats under det senaste kvartalet har vi arbetat hårt för att få prisökningar gentemot våra kunder”, skriver han och pekar på att ett antal sådana avtal redan är klara medan prisfrågan i andra fall fortfarande är föremål för förhandling.

LÄS MER: De föreslås ta plats i Lantmännens styrelse

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen