Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 27 juni 2017

Scandi Standard går in i Irland

Kycklingbolaget Scandi Standard köper den ledande kycklingproducenten i Irland, Manor Farm. Familjeföretaget hade i fjol 164 miljoner euro i nettointäkter och redovisade ett resultat om 13 miljoner euro.

FOTO: Ann Lindén

Scandi Standard har tecknat ett avtal, enligt vilket Manor Farm värderas till 94 miljoner euro. Betalningen består bland annat av en kombination av aktier och en tilläggsköpeskilling.

”Jag är entusiastisk över affären eftersom Manor Farm uppfyller alla våra förvärvskriterier. Bolaget har en lönsamhet i linje med vår befintliga verksamhet, är välskött och är klart marknadsledande inom kyckling på den irländska detaljhandelsmarknaden”, säger Leif Bergvall Hansen, vd för Scandi Standard, i ett pressmeddelande.

Stor sysselsättning

Manor Farm sysselsätter omkring 850 personer. Det köper in och bearbetar cirka 50 procent av all färsk kyckling som säljs på den irländska detaljhandelsmarknaden och cirka 25 procent av all kyckling som konsumeras i Irland.

Bolaget har omkring 130 jordbrukare kontrakterade som odlare och ett 40-tal jordbrukare som uppfödare. Till det kommer en foderfabrik med en omsättning om cirka 80 miljoner euro.

Bolagsstämma i slutet av sommaren

Fem medlemmar av ledningsgruppen för Manor Farm äger 100 procent av bolaget. Vd Vincent Carton och hans bror Justin Carton äger 85 procent. De tänker enligt pressmeddelandet vara kvar som aktieägare i Scandi Standard på längre sikt. Vincent Carton har också tackat ja till en plats i styrelsen.

Scandi Standard planerar att hålla en extra bolagsstämma i augusti för att begära godkännande för affären.

Relaterade artiklar

Till toppen