Sista mjölkgården på Fårö lägger ner
Nu försvinner de sista mjölkkorna från Fårö, norr om Gotland. Ronny och Malin Kellström på Broa Gård tvingas skicka sina mjölkkor till slakteriet i Visby.
– Vi förstod redan i slutet av maj att det skulle bli svårt att behålla mjölkproduktionen, säger Ronny Kellström.
Redan då visade väderprognoser på en torr sommar. Men det var inte endast torkan som knäckte produktionen. Det fanns andra orsaker.
Familjen Kellström har varit de enda mjölkföretagarna på Fårö sedan 2003. Gården har strandängar ner mot vattnet och på andra sidan syns samhället Fårösund.
Fortsätter med lantbruket
Den som kommer med färjan till Fårö svänger höger efter 300 meter, så når man Broa Gård. Här har familjen Kellström och Ronnys far och farfar bedrivit lantbruk sedan 1939.
– Och det tänker vi fortsätta med även om vi upphör med mjölken, säger Malin Kellström.
Säljer i gårdsbutik
Gården har även nötdjur och lammproduktion. De odlar potatis som de säljer i en gårdsbutik och till restauranger och livsmedelsaffärer.
Fakta: Broa Gård
Drivs av familjen Kellström.
Produktion: nöt, potatis, lamm. De säljer även ved.
Upphör med mjölkproduktion.
Åker 57 hektar, bete 114 hektar och skog 130 hektar.
Omsättning: Drygt två miljoner kronor.
Familjen Kellström är stor med sex barn, varav hälften bor hemma. Ronnys far bor i närheten och rycker in och hjälper till trots sina 78 år. Gården (och den stora familjen) innebär en heltidssysselsättning för Malin och Ronny Kellström.
Korna ska hämtas till slakt
När Land Lantbruk besöker gården finns de 25 mjölkkorna kvar på gården. Men de ska vilken dag som helst hämtas till slakt.
Torkan och kommande foderbrist har utlöst beslutet. Det stora problemet under lång tid har dock varit de vitkindade gässen.
– På 1960-talet var de ovanliga men i dag finns de i stora mängder. Och de är fortfarande fridlysta.
Gässen ett gissel
Fåglarna gillar Broa Gårds marker, inte minst strandängarna ner mot Fårösund.
– Det sägs att 20 gäss äter lika mycket som en ko, säger Ronny Kellström, och här kan det vara tusentals gäss per gång på våra marker.
Att försöka skrämma dem har inte hjälpt. De är för många och kommer alltid tillbaka. En viss skyddsjakt tillåts men ”det är inte kul att behöva ägna sig åt att skjuta av djur”.
Äter upp fodret
Under de senaste 15 åren beräknar Ronny Kellström att gässen ”ätit upp foder motsvarande ett par tusen balar sammanlagt”.
– Det är inte hållbart i längden.
Fakta: Mjölkgårdar Gotland
För tio år sedan fanns cirka 300 mjölkgårdar på Gotland.
Vid senaste årsskiftet (2017/2018) var de 164.
I dag är antalet gårdar nere på 157.
När det här året dessutom blev ett riktigt torrår, ”vi får ungefär en tredjedels skörd”, återstod till slut inget annat än att ta beslutet om att sluta med mjölkkor.
– Så vi ringde till Slagteriet i Visby.
”Kommer att sakna korna”
Att sälja korna var inte att tänka på eftersom foderbristen innebär noll efterfrågan på mjölkkor.
– Det är jobbigt att tvingas sluta med mjölkkorna men gården lever ju vidare, säger Malin Kellström.
– Mjölkkor är effektiva djur som omvandlar gräs till mat. Jag kommer att sakna dem, men visst – du ska passa dem morgon och kväll. Det slipper vi nu, säger Ronny Kellström.
Fyller ut tiden
Han räknar med att de ägnar cirka fyra timmar per dag åt mjölkkorna. Nu får de alltså tid över och frågan är vad de ska göra då?
– Vi får väl se, skrattar Ronny Kellström. Det är inga problem att fylla ut tiden. Vi kanske börjar odla morötter och lök också. Det kan vara bra att ha i gårdsbutiken.
Kommentarer
Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.