Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ekonomi 30 april 2019

Skånemejeriers bönder får kosing efter fransk försäljning

Andra omgången av Skånemejeriers försäljning av Proviva är i lås.

Det innebär att den genomsnittlige leverantören får in 288 000 kronor extra på kontot.

 Skånemejeriers medlemmar får tillskott i kassan efter fransk affär.
Skånemejeriers medlemmar får tillskott i kassan efter fransk affär. FOTO: Marcus Frennemark

2010 sålde Skånemejerier 51 procent av aktierna i bolaget Proviva till franska Danone. I samma veva meddelades att Danone successivt skulle fortsätta att köpa in sig i bolaget, med målsättningen att Proviva skulle vara helt i fransk ägo 2021.

Stor utdelning

Nu är andra försäljningsomgången klar. I februari i år sålde Skånemejerier ytterligare 24,5 procent av bolagets aktier, vilket ger en reavinst på 240 miljoner kronor. För den genomsnittlige mjölkbonden, med en invägning på 1,2 miljoner kilo, medför försäljningen en utdelning på hela 288 000 kronor, skriver tidningen Husdjur.

Tidigare vinster

Med inkasserade 240 miljoner kronor beslutade stämman att redan i år betala ut stora delar av tidigare balanserad vinst till medlemmarna.

– Istället för att vänta till nästa stämma gör vi en utdelning nu med de fria medel som finns tillgängliga. Skillnaden är att vi annars hade suttit med ett väldigt högt fritt eget kapital, förklarar Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening, uppger Husdjur.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen